Ексміністр охорони здоров'я України Уляна Супрун вирішила відповісти на запитання про ті чи інші аспекти COVID-19 — про різні способи захисту, аби не підхопити вірус, про потребу робити тест чи лікування у разі хвороби, якщо можна залишатися вдома. Про це вона написала на своїй сторінці у facebook.

Читайте Знай в Google News!

Якщо я ношу маску та часто мию руки, чи це гарантує, що я не захворію на COVID-19?
Ні, але ці дії суттєво знижують шанси підхопити вірус та захворіти. До них варто також додати дотримання фізичної дистанції від інших людей, вакцинацію проти грипу (ні, вона не захистить від COVID-19, але зменшить шанси підхопити грип та мати тяжкий перебіг цієї хвороби), зменшити кількість контактів з іншими людьми, уникати перебування в місцях скупчення людей.
Якщо у мене був контакт з людиною, яка має підтверджений COVID-19, і я піду на самоізоляцію, чи значить це, що я не захворію?
Ні, у разі контакту захворіти можна. У цьому випадку самоізоляція важлива через те, що якщо ви все ж захворіли, ви не будете інфікувати інших людей та передавати вірус далі.
Можливо, після контакту ви не захворієте. На те, чи підхопите ви вірус, впливає безліч факторів — тривалість контакту з інфікованою людиною, вірусне навантаження.

Маски від коронавірусу, фото з відкритих джерел
Маски від коронавірусу, фото з відкритих джерел

Що ще варто знати у цьому випадку? Інкубаційний період хвороби — від контакту з вірусом до появи перших симптомів складає від 3 до 14 днів. У більшості випадків, симптоми проявляються протягом чотирьох-п’яти днів. Але не варто зважати лише на симптоми. У випадку з вірусом SARS-CoV-2 людина, яка має цей вірус, може бути заразною за 2-3 дні до появи симптомів або ж взагалі мати безсимптомний перебіг.
Добре, а який контакт тоді вважається тісним?
За визначенням CDC та інших організацій тісним вважається контакт з людиною, у якої підтверджений COVID-19, протягом 15 хвилин і більше на відстані менше ніж два метри. Якщо ви контактували за 2 дні до початку виявлення симптомів хвороби (або для безсимптомних пацієнтів за 2 дні до забору позитивного зразка) — це теж означає тісний контакт з хворим на COVID-19.
Якщо я маю симптоми, як можна зрозуміти, чи це точно COVID-19 чи щось інше?
Не існує 100% способу визначити чи ви захворіли саме на COVID-19, окрім проведення тесту. Зважайте, що застуда, грип, деякі алергії та навіть астма можуть викликати схожі симптоми, як-от підвищення температури, біль у м’язах, головний біль чи кашель. Тож бути впевненим однозначно лише за симптомами не вийде. Єдиним відмінним симптомом COVID-19 є втрата нюху та смаку.
Якщо я маю COVID-19 і перебуваю вдома на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейного лікаря, коли можна припиняти самоізоляцію?
Тривалість самоізоляції також залежить від багатьох факторів, одним з них є тяжкість перебігу хвороби та тривалість прояву симптомів. Якщо ви мали COVID-19, в жодному разі не припиняйте самоізоляцію самостійно. Обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
Якщо був тісний контакт з людиною, хворою на COVID-19, я залишаюся на самоізоляції вдома і протягом орієнтовно 5 днів не маю симптомів хвороби, можна не робити тест ПЛР і припиняти самоізоляцію?
Краще так не робити. У разі контакту тест зробити важливо, адже ви можете інфікуватися та мати безсимптомний перебіг хвороби. Це серйозна небезпека для інших.

Коронавірус, фото: кадр з відео
Коронавірус, фото: кадр з відео

Якщо я залишаюся вдома на самоізоляції чи амбулаторному лікуванні COVID-19, що важливо мати вдома?
Одразу запам’ятайте, що противірусні препарати чи антибіотики НЕ запобігають COVID-19. Вони також не лікують цю хворобу. Тож не варто закуповувати їх наперед чи приймати навмання за появи будь-яких респіраторних симптомів.
Вдома помічними у разі хвороби будуть такі речі:
Термометр
Пульсоксиметр
Нестероїдні протизапальні препарати — ібупрофен чи парацетамол
Багато рідини
Свіже повітря
У разі підвищення температури до 38,5 градусів і вище, треба випити парацетамол чи ібупрофен (першого не можна приймати більше ніж 1000 мг на добу, другого — 1200 мг).
Якщо я лікуюся вдома, чи треба пити якісь добавки чи вітаміни?
Зараз є докази з невеликих досліджень, що, ймовірно, у людей, які мають дефіцит вітаміну D і цинку, перебіг COVID-19 може бути важчим. Але це не означає, що варто приймати їх навмання, і що в більших дозах, то краще. Проконсультуйтеся для початку зі своїм лікарем.
Пам’ятайте, в питаннях здоров’я вкрай важливо зберігати здоровий глузд. Дуже часто звичайна турбота про здоров’я як-от нормальний сон, повноцінне харчування, достатня кількість повітря та води допомагають одужати швидше і краще, ніж будь-які пігулки, які ще й в багатьох випадках можуть нашкодити.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як зареєструвати новонароджених під час пандемії без довідок: пояснення Мінцифри

Як повідомляв портал "Знай.ua", Кабмін скоротив субсидування громадян майже на 40%: в уряді пообіцяли прискіпливу перевірку

Також "Знай.ua" писав, що в Україні заговорили про повернення жорсткого карантину: "Припинити будь-які контакти між людьми"