Український журналіст і блогер Ігор Лесєв розповів про дивні місцеві вибори-2020. Відповідний пост він опублікував у Facebook. За його словами, життя держави як життя людини - якщо тобі за минулу п'ятирічку нічого згадати, значить ти прожив ці п'ять років даремно. Новий Рік, травневі, День Незалежності, 1 вересня і все-знову привітання президента в телеке і нічого особливого. Нічого продуктивного, корисного, зростаючого. Рік бабака. Потім інший. Третина. І так всі п'ять років.

Читайте Знай в Google News!

"Ось мені було 35 і раптом стало 40. Так, дещо в моєму житті відбувалося. Як і у вашій. Але що змінилося принципово в масштабах України? П'ять років тому в Києві був Кличко і ось він буде знову. Але Київ адже не став Сінгапуром. Та що там Сінгапуром, він не став далеким передмістям Сінгапуру", - пише Лесєв.

В Одесі, Харкові, Львові, Дніпрі буває вкрай рідко. Важко оцінювати достоїнства Труханова, Кернеса, Садового, Філатова. Але ж там не Ельдорадо, правда? Начебто там не було помічено дикого приросту інфраструктурних об'єктів, створення нових архітектурних форм або істотного зростання зарплат. Що за п'ять років в цих містах з'явилося такого собі, що можна привласнити? Новий театр незвичайної форми? Хмарочос? Палац?

"Слугам" дісталася важка спадщина. А з іншого боку, в якій країні легко? Де немає проблем, викликів і взагалі все дається без напруги? Всім важко. І всі напружують булки. У "слуг" було багато на старті проблем, але ж і карти на руках королівські. Вся виконавча і законодавча вертикаль в руках у однієї контори. Вам люди за натхненням довірили вирішити два ключових питання по зшивання країни-питання мови і питання війни і миру", - додає він.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" "Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

За його словами, що робити з мовним питанням у нас знають всі. Без винятку. Вчитель фізкультури в Дрогобичі та охоронець автостоянки в Мелітополі. Я жодної людини ще в своєму житті не зустрів, який відразу б не сказав, як потрібно вчинити. Та я і сам знаю, як потрібно. Це ж не Крим повернути і навіть не бабусю кудись там перевести. Ніяких сумнівів в тому, як правильно вирішити питання мови ні у кого з нас немає.

Вибори в Україні, фото: 0629.com.ua
Вибори в Україні, фото: 0629.com.ua

Інша справа, що знати-то ми знаємо, а ось вирішувати це питання повинна влада. І вже давайте прямо. Адже ніхто не вимагав від Зеленського російського, як другого державного. Навіть якогось закінчика про російськомовних кухарських дітей ніхто не очікував. Другий сорт так другий сорт. Не перший же рік так живемо. Але ж навіть при Порошенку людей не штрафували за те, що вони десь там говорять своєю рідною мовою. Адже це навіть не дикість. Це гидота. Ось про те, що не треба бути мерзенними один з одним в мовному питанні – тільки цю малість і чекали від Зеленського. Щоб просто поговорити і хоча б за замовчуванням не переходити до взаємної гидоти. Адже це важливіше анаші.

"Але ні. "Слуги" прикинулися коропом на сонці. А хіба є у коропа мовна проблема? Ось і у "слуг" її немає. Раз не обговорюємо, значить нема про що говорити. І друге питання - це війна і мир. Суто толстовська тема. І тут теж від Зе не вимагали Кубані на додачу і спільний з Гелетеєм похід в Севастополі. Просто скажи виразно-Мінськ " так "або Мінськ "ні"? Якщо "так", то там є всі ці пункти, які навіть не ти підписував. Якщо "ні", то денонсуй і далі пропонуй свої конструкції. Але ж нам всім потрібна визначеність. Що ми будуємо? Стадіон? Стадіон так стадіон. Але якщо сортир, то так і скажи. Сортир - це ж теж для людей. А ти знову короп на сонці.

Але короп у нас виявився не тільки млявим. До двох ключових проблем, які Зе отримав у спадок – мовної та військово-світової – він ще й не напружуючись намалював третій. Зеленський здав країну в концесію міжнародно-корпоративному непотребу. Землиця, оборонка, НБУ, силовий блок, суди, медицина, пошта, атомка, УЗ, «Нафтогаз» - все йде оптом на продаж. Країною керують наглядові ради.
Короп таки ще й тупий. У підсумку, що ми маємо? Питання мови відклали (забили). Питання війни і миру відклали (забили). Питання зовнішнього управління вирішили (позитивно). І те, що півтора роки тому людям здавалося адищем і вони готові були голосувати за кого завгодно, аби вирватися з цього щорічного Дня бабака, тепер породило зворотний ефект. Старі місцеві в порівнянні з новими, але тупими і брехливими, здалися тепер цитаделлю стабільності.
В цілому, це хріновий підсумок для країни. У ньому немає поступального розвитку. Суспільство знову поляризується. Знову створюються свої ідеологічні зграї. Невирішені питання мови і світу для них – це кормова база.

"І адже саме паршиве навіть не в цьому. Уявіть Україну через 5 років. Що Ви там бачите? Бурдж-халіфу на Трухановому острові? Сіднейський оперний театр на Ланжероні? Немає у нас таких фантазій. Люди розписалися за старих, аби не було ще гірше. І отримали ще одну законсервовану в розвитку п'ятирічку, в якій кожен Новий рік, як черговий день бабака. А ось коропом на сонці більше прикидатися не вийде. Немає більше у нього Сонця. Тільки корона, тільки економічна криза, а тепер ще й криза легітимності", - пише він.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, місцеві вибори 2020: де дивитися онлайн результати екзит-полів.

Як повідомляв портал Знай.uа, модний вирок українським політикам: як вбрались на вибори Зеленські, Порошенки, Шмигалі і Разумков.

Також портал Знай.uа писав, що другий тур місцевих виборів в Україні точно відбудеться.