Запровадження загального масочного режиму поставило крапку в безперервних суперечках "носити чи не носити", разом з тим зробивши питання правильного використання масок особливо актуальними.

Чи можна прати маски, чи варто їх дезінфікувати і як бути з багаторазовою маскою протягом дня - відповіді на ці запитання допоможуть правильно дбати про захисний засіб, який допомагає вберегтись від небезпечного захворювання.

Чи можна прати маски

Багаторазові маски з тканини

Багаторазові маски не тільки можна, а й в обов'язковому порядку потрібно прати. Як правило, вони складаються з декількох шарів тканини, на волокнах якої накопичується волога, розмножуються бактерії і можуть довгий час зберігатися віруси.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Практика показала, що найкращий спосіб очищення тканинних масок - це їх кип'ятіння протягом п'яти і більше хвилин. Можлива, але трохи менш ефективне прання при 60 градусах в машині. Головне - прати маски окремо від одягу і постільної білизни.

Після прання маску бажано обробити парою (якщо є така функція в прасці) і ретельно прасувати гарячою праскою з двох сторін до повного видалення вологи.

Медичні маски

Одноразові маски виробляють з використанням нетканого матеріалу спанбонда. При пранні відстань між його волокнами збільшується, що негативно позначається на захисні властивості.

Тому медики закликають використовувати такі засоби захисту тільки один раз і не більше 2 годин. Але згодні з цим далеко не все. Наприклад, фінські вчені провели дослідження, в ході якого з'ясували, що навіть після 2-3 прань одноразові маски не поступаються за ефективністю тканинним.

Відповідаючи на запитання передплатників свого YouTube-каналу, в подібному ключі також висловився лікар і телеведучий Євген Комаровський.

Відомий педіатр заявив, що одноразові маски цілком можна прати. Особливо якщо є проблема з їх купівлею.

Чи потрібно обробляти маску антисептиком

Медики не рекомендують обробляти маски антисептиком. Для ефективної дезінфекції його повинно бути використано досить багато. Але така кількість засобу може призвести до подразнення чутливої ​​шкіри обличчя.

Куди подіти маску після того, як її зняв

Переміщаючись по місту по своїх справах, ми періодично знімаємо і надягаємо маску. Знімаємо її ми за правилами, утримуючи чистими руками за гумки ззаду і не торкаючись до передньої частини.

Але постає питання: куди помістити зняту маску? Доводилося бачити, як маски, щоб далеко не ховати, носять на підборідді, надягають на передпліччі, кладуть в кишеню.

Щоб віруси з маски не потрапили на шкіру та інші речі, фахівці ВООЗ радять зберігати її в окремому герметичному пакеті. Сам пакет також потрібен час від часу обробляти антисептиком.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українців почнуть штрафувати за маски на підборідді

Як повідомляв портал Знай.ua, медичні маски не рятують від китайського вірусу, зате шкодять екології

Також Знай.ua писав, "слуги" витратили 700 тисяч на маски для себе