З 24 жовтня у Польщі посилили карантин і відтепер у суспільному житті поляків стало більше заборон, пов'язаних з пандемією.

Читайте Знай в Google News!

Українка Юлія Гунько, яка живе в місті Лодзь, розповіла, що особливих змін у стилі життя Польщі за останній місяць не було – люди жили, як і раніше. Проте, вона відзначила певне розслаблення щодо карантинних заходів. Зокрема, люди не завжди надягали маски, а діти пішли в школи. Саме цим пояснюють настільки різкий стрибок захворюваності, пише "Херсон типовий".

Карантин у Польщі, скріншот: YouTube
Карантин у Польщі, скріншот: YouTube

"До цих нових обмежень вже на маски ніхто особливо не звертав уваги. Думаю, людям набридло, і вони перестали стежити і обмежуватися. Наприклад, знаю історію про знайому - жінка заразилася від подруги ковідом, випивши води з її пляшки, - каже Юлія.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Однак зараз заходи посилили на державному рівні і за відсутність маски загрожує штраф в 500 злотих (3656 грн. - ред.). Щобільше, поляки почали носити маски і на вулиці, і в парках, і навіть на кладовищах.

На найближчі два тижні у Польщі закрили школи, ліцеї, технікуми та університети. Також там закриті басейни, спортзали, ресторани працюють тільки на винос і доставку, а театри так і не відкривалися з весни. Зазначається, що український "карантин" для поляків це щось на кшталт - від "червоної" зони одна лише назва, адже у Польщі навіть сміття виносять в масках.

Карантин у Польщі, скріншот: YouTube
Карантин у Польщі, скріншот: YouTube

"Садочки і початкові класи працюють, але, якщо ситуація погіршиться, їх теж закриють. Кінотеатри закриті. Всі масові заходи скасовані. Лікарні працюють, як і раніше, в нормальний ритм так і не повернулися – ніяких прийомів, консультують тільки телефоном. Маски у нас обов'язкові скрізь, за знаходження без маски - штраф. Мій учень бігає щодня о 5 ранку, на вулицях порожньо, жодної людини, але він вже пару раз тікав від поліції, яка хотіла виписати штраф за те, що він без маски, - на щастя, не наздогнали. З інших обмежень - збиратися можна не більше 5 осіб у квартирі, не рахуючи господаря, в костелі - 1 людина на 7 квадратних метрів. Дітям заборонено бути на вулицях одним, пенсіонерам виходити кудись, окрім як по хліб.", - розповіла українка.

Щобільше, мова про те, що карантин в Польщі можуть послабити через два тижні, навіть не йде, скоріш за все його навіть посилять. У плані медицини в Польщі таких проблем, як в Україні, коли швидкі не приїжджають або не забирають хворого в лікарню, де не вистачає місць, хоч і без кисню, немає. Але тут проблема інша.

"Щоб таке було в Польщі, я не чула. Тут вдома, якщо є симптоми, ніхто не хворіє. В цілому всі лікарні спрямовані на роботу з ковідом, а інших пацієнтів не приймають, якщо це не загрожує життю пацієнта. Була ситуація, коли помер відомий польський поет, бо йому не надали допомоги, але не з причини коронавірусу, а з якоїсь іншої хвороби, бо госпіталізують тільки з ковідом. Прогнози такі, що після зими в Польщі буде висока смертність через не діагностованих інших хвороб, - говорить Юлія Гунько.

Карантин у Польщі, скріншот: YouTube
Карантин у Польщі, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вступна кампанія: на яких спеціальностях вимагають ЗНО з української мови та літератури

Як повідомляв портал "Знай.ua", Порошенко назвав опитування Зеленського непотребом: "Зіпсували настрій"

Також "Знай.ua" писав, що нове епідемічне зонування в Україні: які міста стали "червоними". До списку увійшло десять обласних центрів.