Українець пропрацював лікарем у психіатричній лікарні 25 років, однак цей стаж все одно виявився недостатнім для нарахування пенсії попри обіцяну норму "рік за два".

Читайте Знай в Google News!

Про цю ситуацію повідомляє "Пенсійний кур'єр".

Україна продовжує пошуки оптимальної пенсійної системи, яка мала б забезпечити гідний рівень життя людям похилого віку. Однак зміни у законодавстві часто суперечать одна одній, і навіть раніше гарантовані соціальні пільги можуть не зарадити в новітніх умовах. Наразі Кабмін подав на розгляд до Верховної Ради України законопроєкт, який передбачає захист інтересів ветеранів праці та літніх людей, однак навіть він не здатний владнати вказану нижче колізію.

"Я 25 років пропрацював лікарем у психіатричній лікарні. Цього року виходжу на пенсію за віком. Чи маю я право на грошову допомогу?" — запитав українець у спеціалізованого видання.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На жаль, відповідь "Пенсійного кур'єру" була невтішною:

"Відповідно до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» робота, зокрема, в психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу в подвійному розмірі.

Подвоєння застосовується до страхового стажу під час його обчислення за періоди роботи до 01.01.2004 року, а під час визначення права на пенсію за вислугу років ці норми застосовуються як до 01.01.2004 року, так і після цієї дати.

Однак згідно з Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191, страховий стаж на посадах, що дає право на грошову допомогу, зараховується в календарному обчисленні. Зокрема, чоловікам потрібно мати 35 років стажу, що дає право на грошову допомогу. Отже, права на таку допомогу Ви не маєте".

Ситуацію, що склалася з підтримкою пенсіонерів, розкритикував і економічний експерт Юрій Атаманюк. "Пенсіонер, якщо йому не можуть діти допомогти", ризикує опинитися у великій скруті. Наприклад, у випадку хвороби (і мова йде не лише про відносно дороге лікування онкологічних захворювань), пенсіонер ризикує витрачати більшу частину доходу на лікування.

"Картина прескорбная", — охарактеризував ситуацію Атаманюк.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, пенсія по-новому: українцям можуть скоротити виплати і "впаяти" штраф.

Як повідомляв Знай.uа, українцям можуть дозволити виходити на пенсію раніше: кого запишуть у щасливчики.

Також, "Знай.uа" писав, що на Тернопільщину збирається приїхати президент Володимир Зеленський.