Україна, як і увесь світ, переживає чергову кризу. Глобальна пандемія COVID-19 буквально залишила без роботи мільйони людей по всьому світу.

У зв'язку з непередбаченими обставинами, викликаними спалахом вірусної інфекції, багато українців також залишилися без постійної роботи і змушені звертатися за підтримкою до держави.

У цій статті ми розповімо про інститут надання допомоги особам без постійної роботи, а також про нові соціальні стандарти в Україні на прийдешній 2021 рік.

Кому належить отримувати допомогу по безробіттю

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

Отримання соціальної допомоги від держави, як реалізація будь-якого права, покладається всім громадянам України залишилися без постійного джерела доходу. Допомога по безробіттю, також як і виплата мінімальної пенсії, виплачується незалежно від досвіду і освіти людини і вважається своєрідною подушкою безпеки для громадян.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Виплата входить в соціальний пакет і надається після розрахунку з попереднього офіційного місця роботи. Допомага нараховується при звільненні, скороченні, а також при звільненні за згодою сторін. Відзначимо, що максимальна сума допомоги часто виплачується чиновникам вищої ланки, а також приватним підприємцям.

Громадянин також має право відмовитися від виплати допомоги і скористатися послугами Центру для пошуку роботи або оформлення офіційного статусу безробітної особи.

Порядок реєстрації на Біржі праці в Україні: як оформити допомогу по безробіттю

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

На період карантину в Україні спростили процедуру подачі документів до центрів зайнятості. Сьогодні, щоб стати на облік громадянину потрібно заповнити тільки дві форми. Першу - про надання статусу безробітного та другу - з проханням призначити допомогу з безробіття.

Процес нарахування та виплати грошової допомоги безробітним в Україні визначає банківською установою.

За час перебування на обліку в Центрі зайнятості співробітники даного повноважного органу повинні підібрати громадянину місце роботи, яке має відповідати його утворення та навичкам. Якщо громадянин буде систематично відмовлятися від пропозицій про працевлаштування співробітників Центру, то він може бути виключений з числа осіб, які отримують допомогу як той, хто потенційно не зацікавлений у праці.

Рівень безробіття в сучасній Україні: цифри і розрахунки експертів

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

За час пандемії в Україні значно зріс рівень безробіття. Так до літа 2020 року в нашій країні було понад 400 тисяч офіційних безробітних. Всього за час першого локдауна в нашій країні без роботи залишилися майже 100 тисяч осіб.

Фахівці прогнозують, що за час другої хвилі пандемії, яка повинна охопити нашу країну восени-взимку 2020-2021 років, без роботи в Україні можуть залишитися до півмільйона людей.

Після закриття сотень підприємств на українському ринку до скорочення наблизилося ще більше людей, через що реальна картина на ринку праці може стати ще гірше.

Розміри допомоги у 2020 році: на що можуть розраховувати українці

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

Держава виконує свої обов'язки перед соціально незахищеними громадянами в повному обсязі і навіть продовжує підвищувати розмір допомоги тимчасово безробітним громадянам.

Відзначимо, що в даний момент в нашій країні розмір допомоги для підтримки тимчасово безробітних чітко не визначений. Так, розмір допомоги оцінюється на основі останьої офіційної заробітної плати і в залежності від страхового стажу людини. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру.

Згідно з нормами чинного законодавства України, розмір допомоги безробітним не може перевищувати 4-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Таким чином максимальний розмір допомоги по безробіттю для соціально незахищених громадян не може перевищувати 8788 гривень.

Дані норми буде дійсні в нашій країні до кінця листопада 2020 року. Відзначимо, що після наступного етапу підвищення соціальних стандартів, розмір максимальної допомоги по безробіття зросте не критично - до 9080 гривень.

Де оформити допомогу по безробіттю: інструкція для українців

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

У 2020 році звернутися в Центр зайнятості можна двома різними способами. Перший - відвідати офіс відомства в своєму місті або записавшись на прийом в Єдиному центрі надання адміністративні послуг в регіонах або у місті Київ.

Крім того, з травня 2020 року всі українці можуть пройти реєстрацію і перереєстрацію в Центрі зайнятості з дому, скориставшись електронною формою сервісу Дія. Для цього необхідно слідувати такій процедурі:

  • авторизуватися в кабінеті користувача на порталі Дія за допомогою електронного підпису, електронної системи ідентифікації Bank ID або Mobile ID;
  • -заповнити тільки одну онлайн-анкету, питання якої визначатимуть перелік документів;
  • отримати підтвердження на електронну пошту або на телефон про надання статусу безробітного та виплати допомоги по безробіттю.

Посібник по безробіття в Україні в 2021 році: порядок визначення, нарахування та суми

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

У майбутньому році українцям доведеться миритися з новими параметрами нарахування допомоги по безробіттю. Так глава Міністерства праці нашої країни заявив, що в даний момент чиновники обговорюють можливість диференціювання розміру виплат.

В майбутньому сума допомоги буде залежити від часу знаходження громадянина в статусі безробітного, рівня прожиткового мінімуму і розміру оплати на попередньому місці офіційної роботи.

В уряді зазначили, що сума повинна задовільняти базові потреби громадянина, але при цьому, стимулювати його до пошуку нового місця зайнятості самостійно.

З 2021 року розмір мінімального прожиткового мінімум в нашій країні складе 2 тис 197 гривень. У зв'язку з цим підвищиться і розмір допомоги по безробіттю з 9080 гривень до 10920 гривень.

В яких числах виплачують допомогу з безробіття в Україні: коли платять

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

Згідно з нормами чинного законодавства, допомога нараховується завжди в останній день відповідної декади - кожного 10-го, 20-го, 30/31-го. Якщо ця дата випадає на вихідний день, то нараховується в найближчий робочий день. У кожному Центрі зайнятості є певні дати, за якими його клієнти отримують свій розрахунок.

Виплачують кошти в Україні, як і в інших країнах світу не відразу. Зазвичай з моменту подачі заяви до приходу перших грошей проходять солідні терміни - від двох тижнів до місяця. Відзначимо, що дана практика поширена не тільки в Україні, але і в Німеччині, Швеції або Франції.

Дізнатися точно, по яких числах приходять гроші можна безпосередньо у вашого соціального працівника який і визначає чи потрібно вам виплачувати допомогу чи ні. Затримка допомоги в Україні можливо, однак це пов'язано не з браком коштів у бюджеті, а з проблемами в банках. Загалом, нарахування приходить стабільно і без зволікань. Дізнатися, чому затримують виплату необхідно безпосередньо в Центр зайнятості за місцем проживання або у співробітників вашого банку.

Як розраховується мінімальна допомога по безробіттю в Україні

Виплати: джерело: YouTube
Виплати: джерело: YouTube

Якщо ви хочете розрахувати мінімальний розмір наложної вам допомоги, то вам знадобиться калькулятор. Визначення суми допомоги проходить на підставі обчислення середньої цифри від страхового стажу, розміру заробітної плати і ще ряду позицій, про які вам варто дізнатися більше безпосередньо у вашого соціального працівника.