Колишня в. о голови МОЗ Уляна Супрун опублікувала на своїй офіційній сторінці в Facebook пост, присвячений раку легенів. Вона написала, що ця страшна хвороба забирає щорічно більше двох мільйонів смертей у світі. “Кидайте курити, а якщо не курите, то не починайте курити за будь-яких обставин. На цьому можна було б фактично завершити пост про рак легенів", - написала чиновниця і лікар. Супрун також назвала невтішну статистику по Україні. Щорічно в нашій країні такий діагноз ставлять 13 000 людям. Оскільки листопад-місяць обізнаності про рак легенів, Супрун розповіла, як уберегтися від страшного захворювання, які фактори підвищують ризик розвитку даної онкології і які найпоширеніші симптоми хвороби.
Серед факторів, що провокують легеневі пухлини, медик назвала:

Серед найбільш частої симптоматики даного виду раку Супрун називає кашель, який не проходить, або посилюється, відкашлювання крові або мокротиння червоно-коричневого кольору, біль у грудях, який посилюється при глибокому видиху, кашлі або сміху, захриплість і задишка, втрата апетиту і безпричинне зниження ваги, відчуття втоми або слабкості, а також бронхіти і пневмонії, які повторюються після лікування.

Супрун розповіла, за яким медичним маршрутом повинен слідувати пацієнт, у якого є підозри на рак легенів.
1. Зверніться до сімейного лікаря. Виходячи зі стану здоров'я, віку і схильності до певних захворювань або ризик спадковості, лікар допоможе визначити необхідність у проведенні додаткових обстежень.

2. За направленням лікаря-на рентген, КТ, бронхоскопію і консультацію лікарів-фахівців, наприклад онколога. Ці послуги безкоштовні за направленням сімейного лікаря

3. При виявленні злоякісного новоутворення, варто звернутися за направленням лікаря в спеціалізований заклад для отримання променевої або хіміотерапії раку легенів, або хірургічного втручання

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, вступна кампанія: на яких спеціальностях вимагають ЗНО з української мови та літератури

Як повідомляв портал " Знай.ua", Порошенко назвав опитування Зеленського мотлохом: "зіпсували настрій"

Також " Знай.ua" писав, Укрзалізниця припиняє продаж квитків у "червоній" зоні: перелік напрямків