Українська мова - це основна складова нашої нації. Звичайно ж, багато хто з нас не може знати її досконало. Але прагнути до цього важливо й потрібно. Наша мова багата та напрочуд гарна. Давайте захищати її, любити, поважати й цінувати. І писати Радіодиктант національної єдності. Поговоримо про це докладніше.

Радіодиктант національної єдності

У 2020 році українці всього світу мають можливість приєднатися до написання Радіодиктанту національної єдності, який приурочений Дню української мови та писемності. І писати його будуть у понеділок, 9 листопада, адже саме у цей день відзначається свято.

Статус міжнародного Радіодиктант національної єдності отримав вперше не так давно - у 2015 році. Саме тоді українці писали ювілейний, 15-й за рахунком диктант. Завдяки радіомовцям українці всього світу змогли приєднатися до його написання. А цьогоріч ми відзначатимемо його 20-й ювілей.

Знати українську мову й розмовляти нею потрібно. Сьогодні в Україні багато людей, які раніше розмовляли російською мовою, постаралися вивчити свою рідну мову. І тепер вільно розмовляють та спілкуються українською.

За минулі роки багато хто приєднувався до написання Радіодиктанту, так званого мовного флешмобу. Переживали в очікуванні результатів, через допущені помили. Ті, хто сьогодні підтримують українську мову, намагаються спілкуватися нею у соцмережах.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Щоправда, деякі українці й зараз вважають своєю рідною російську мову, тому що із дитинства говорили на ній, писали, спілкувалися. Дійсно, дуже важливо закласти ще із дитинства любов до своєї рідної мови. Тож давайте розмовляти, писати та спілкуватися українською.

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

Дуже важливо й потрібно, щоб батьки спілкувалися на ній, і друзі, які приходили у гості. Співали пісні на рідній мові. Адже уся ця любов передається від батьків дітям. І кожен українець повинен знати свою мову, любити й поважати її.

Історія та особливості свята

Історія свідчить, що дату святкування Дня української писемності та мови встановив другий президент України Леонід Кучма. Ця подія мала місце у 1997 році. Із тих пір свято відзначається традиційно 9 листопада.

Дата святкування вибрана не випадково. Вона приурочена пам'яті давньоруського літописця, агиографа, ченця Києво-Печерського монастиря, преподобного Нестора Літописця. Саме він вважається одним із авторів «Повісті врем'яних літ».

У цей святковий день прийнято вшановувати пам'ять літописцю, покладати до його пам'ятника квіти. Традиційно заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою. У різних містах країни проходять конкурси знавців рідної мови.

Але все ж таки головною традицією цього дня є загальнонаціональний Радіодиктант. Підтримати ініціативу щодо його написання можна і у 2020 році. Давайте згадаємо, якими були теми попередніх років. Адже усі вони не випадкові. І мають безпосередній стосунок до України, мови та нашої культури.

Диктанти національної єдності різних років

Цей диктант можуть писати люди різної вікової категорії: школярі, студенти, люди середнього та пенсійного віку. У 2015-му Радіодиктанту національної єдності виповнилося 15 років.

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

До речі, сьогодні відповісти на запитання «Коли та де виник диктант як спосіб перевірки грамотності?» досить складно. Відомо, що це слово запозичене із латині. І в українській у нього дуже багато родичів: «диктувати», «диктор», «диктатор» тощо.

Однак слово «диктант» в українській мові не має нічого спільного, крім етимології, із «диктатом» чи «диктатором». Написання диктанту на честь Дня української писемності та мови - справа добровільна. Це акція, яка зародилася у 2000 році, через 3 роки після того, як свято було встановлено.

І тепер в Україні є своя особливість. І щороку український диктант пишуть не тільки в Україні, а й Польщі, Франції, Китаї... Люди, які хочуть написати диктант, повинні будуть прислухатися до голосу Українського радіо 9 листопада.

У 2016 році свято припадало на середу. У понеділок радіомовцям вдалося налаштувати зв'язок із українцями, які перебували в Польщі, Португалії, Росії, Австралії, Китаї. І долучити таким чином до його написання більшу кількість людей.

Причому пишуть диктант не тільки люди різного віку, але й самого різного соціального статусу. Диктанти читав тоді автор шкільних підручників із української мови та літератури Олександр Авраменко.

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

Тема диктанту звучала так: «Україна на зламі тисячоліть». Текст був невеликий за обсягом - на 3 абзаци, без заголовка – на 157 слів. У ньому йшлося про пророцтво апостола Андрія Первозванного.

Він сказав, стоячи на пагорбі, що із часом тут з'явиться велике місто й буде багато церков. Потім йшлося про славу Київської Русі, захист козаків України та Європи від ворожої орди. Про розуміння установки Тараса Шевченка любити Україну й знати, що ми «вистоїмо, бо за нами правда й славна історія».

У 2017-му році Всеукраїнський Радіодиктант називався «Наші пісні». Його також писали українці, які перебували в різних куточках планети. Написання в Києві проходило в аудиторії Київського університету ім. Т. Шевченка.

У 2017 році тут зібралася небачена досі кількість бажаючих взяти участь у його написанні. Були присутні українці від школярів до міністрів. Наприклад, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко також вирішив спробувати себе у написанні диктанту.

Автор тексту тоді був той же Олександр Авраменко, лінгвіст, радіоведучий, український педагог. Він зізнався, що вирішив поділитися короткою історією української пісні - від давніх часів українських творів до сучасного пісенної творчості Руслани та Джамали.

Деякі учасники зізнаються, що старанно готуються до написання диктанту й сподіваються на гарний результат. Актриса Ольга Сумська подала тоді цікаву ідею: написати наступний Радіодиктант на тему «Наше кіно».

20-й ювілейний Радіодиктант

Із кожним роком популярність Радіодиктанту зростає. Адже він об'єднує усіх тих, хто любить та цінує українську мову. 3 листопада 2020 року відбувся брифінг щодо ХХ ювілейного Радіодиктанту національної єдності.

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

Захід проходив у прес-центрі Українського радіо за адресою: вул. Хрещатик, 26. У ньому брали участь: уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо і керівник Радіодиктанту Дмитро Хоркін.

А також актриса, диктор Радіодиктанту Римма Зюбіна та Іван Малкович, який у цьому році виступає його автором. Іван Малкович - поет із Івано-Франківської області України. Він - дитячий письменник, видавець, лауреат Шевченківської премії України. Сьогодні живе та працює у Києві.

До написанні Радіодиктанту запрошуються усі бажаючі: радіослухачі та ті, хто люблять і поважають свою рідну мову або бажають вдосконалити її. Вони зможуть приєднатися до його написання 9 листопада. Дмитро Хоркін зазначив на брифінгу, що Радіодиктант звучатиме о 9:00 годині ранку.

Прослухати його ви зможете на «Українському радіо» та «Радіо культура», а також онлайн на сайті Ukr.radio. Подивитися на телеканалі UА.Першій. Хто не зможе прослухати по радіо або подивитися по телевізору, може прослухати його за допомогою соцмереж (наприклад, приєднатися у Фейсбуці) або на каналі YouTube.

Для тих, хто не встигне із поважних причин до 9:00 ранку, зможуть написати диктант пізніше, переглянувши ролик на каналі YouTube. Але відправити текст Радіодиктанту на перевірку важливо протягом астрономічної доби - 9, 10 листопада.

Можна сфотографувати написане й відправити на електронну адресу Радіо або поштову адресу. Головне, щоб на конверті була вказана дата не пізніше 10 листопада. Адже лист може прийти і 12, 14, 17 і т.д. числа.

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

11 листопада на сайті Українського радіо Ukr.radio і на загальному корпоративному веб-ресурсі Національної громадської телерадіокомпанії з'явиться цей текст. І ви зможете самостійно його перевірити, щоб зрозуміти, які були допущені помилки та над чим надалі варто працювати, щоб підвищити свій рівень грамотності.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь - перша високопоставлена особа, яка вирішило приєднатися до акції. Над текстом для Радіодиктанту 2020 працював український письменник Іван Малкович. А відтворювати його слухачам і телеглядачам буде актриса Римма Зюбіна.

Цей текст можуть писати всі бажаючі. Запланована локація для написання Радіодиктанту із відомими людьми у Києві - зал Національної бібліотеки України імені В. Вернадського.

Керівники багатьох шкіл уже прийняли рішення про написання учнями диктанту в школах або дистанційно у залежності від епідемситуації у кожному регіоні. Дуже важливо писати диктант людям найрізноманітніших професій і безробітним. Це потрібно для того, щоб спонукати людей писати й говорити рідною українською мовою.

І зовсім не важливо, водій ви, журналіст, торговий агент чи будівельник, головне - зупинитися на кілька хвилин 9 листопада о 9:00 ранку і приєднатися до акції свята. Давайте вдосконалювати свою майстерність у пізнанні рідної української мови!

Фото

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

День української мови та писемності, скрін - Фейсбук
День української мови та писемності, скрін - Фейсбук

Відео