Пандемія коронавірусу вплинула на щоденне життя людей, а у деяких сферах - докорінно змінила.

Читайте Знай в Google News!

Популярності зараз набирає такий прилад, як пульсоксиметр. Його використовують для вимірювання сатурації, тобто рівня кисню в крові. Заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак радить придбати такий пристрій кожному.

Пандемія коронавірусу у світі фото: кадр з відео
Пандемія коронавірусу у світі фото: кадр з відео

Детальніше про застосування пульсоксиметра та важливість вимірювання рівня кисню у крові розповіла лікарка-пульмунологиня Олена Мандрига в рамках спецпроєкту "Запитай Життя".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами медика стежити за рівнем кисню треба для того, щоб зловити момент, коли перебіг захворювання ускладнюється розвитком пневмонії важкого ступеня. При важких ускладненнях і значному ураженню легень спостерігається зниженням рівня насиченості крові киснем.

Показники у здорової людини. Сатурація здорової людини це 97-99%. Коли рівень кисню в організмі становить 93% і нижче – це ознака кисневого голодування, і є потреба у додатковому кисні. Загалом сатурація має оцінюватися в динаміці. А інтерпретувати показники пульсоксиметра мають лікарі та медичні працівники.

Нині ціни на ринку на пульсоксиметри коливаються від 350 до 2000 гривень. Для домашнього користування зазвичай використовують мобільні пристрої, які кріпляться на палець. Особливих складнощів з використання пульсоксиметра немає. На основі досліджень вважається, що найвищий показник з третього пальця на руці, що домінує.

Пульсоксиметр, фото: кадр з відео
Пульсоксиметр, фото: кадр з відео

Проте слід пам'ятати, що рівень кисню в крові не є діагностичним критерієм при виявленні коронавірусної інфекції, оскільки зміни сатурації бувають і при інших захворюваннях і не завжди свідчать про ураження легень.

Часто низький рівень кисню в крові спостерігається:

  • при цукровому діабеті;
  • на фоні ревматичних системних уражень сполучної тканини;
  • при синдромі Рейно.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, хто краде електроенергію просто у вас вдома: 7 приладів, які накручують лічильник

Як повідомляв портал "Знай.ua", Олена Зеленська розповіла, що зміниться у харчуванні школярів: меню на два тижні, нові санітарні норми та інше

Також "Знай.ua" писав, Укрзалізниця припиняє продаж квитків у "червоній" зоні: перелік напрямків