Із переходом шкіл на дистанційну форму навчання тисячі батьків просто взялися за голови у буквальному сенсі слова. Все більше часу почали витрачати на виконання домашніх завдань, діти ставали менш активними через відсутність можливості спілкуватися з однолітками, бігати по коридорах і робити інші такі властиві учням речі.

Як результат – суцільна втома у батьків, зниження інтересу до навчання у самих школярів. Адже довго просидіти за монітором фізично важко навіть дорослій людині. Якщо у вашій родині існує подібна проблема, то ці поради, зібрані із викладацького досвіду точно стануть вам у нагоді.

Розпорядок дня

карантин у школі, фото: REUTERS
карантин у школі, фото: REUTERS

Намагайтеся зробити так, аби ранок дитини починався як і у звичні робочі дні. Зайва хвилина сну, це, звісно, мрія кожного, але вона може зіграти злий жарт. Не уникайте сніданку, адже перекуси під час навчання не завжди можна організувати. Тим паче, у вас і самих вдосталь справ, тому краще привчитися снідати приблизно за годину-півтори до початку. Не знаєте, що приготувати? Не біда, до ваших послуг наша постійна рубрика "Рецепти та кулінарія", де ви точно знайдете щось за смаком.

Дбайте про самопочуття

школярка, фото Pxhere
школярка, фото Pxhere

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Постійно провітрюйте приміщення. Якщо дитина скаржиться на холод, нехай краще тепло вдягнеться, чи перейде до іншої кімнати. Не забувайте, що коли ви знаходитеся вдома збирається купа сторонніх запахів: готуєте на кухні, помили посуд зі спеціальним засобом, попрасували білизну і пішла пара – усе це шкодить нашим легеням. А при пандемії до таких моментів тим паче варто бути уважніше. Виконуйте разом із дитиною прості гімнастичні вправи, бажано під музику. Вчитель не проводить подібні фізкульт-хвилинки? Не соромтеся і запропонуйте це самі. Педагоги – те ж люди. Вони мають право щось забути, чи втомитися. А виховання дітей – справа комплексна, як школярів, так і батьків.

Спілкування онлайн

Школярі, фото Іnstagram
Школярі, фото Іnstagram

Повідомлення або дзвінок другу та вчителю стане в нагоді. Приємне спілкування й корисна порада допоможуть вирішити будь-яке завдання. Тим паче, розрядити обстановку і напруження завжди потрібно.

Постійна похвала

Дистанційне навчання, фото: кадр з відео
Дистанційне навчання, фото: кадр з відео

Хваліть дітей навіть за дрібниці. Зараз їм бракує зорового контакту, коли учень бачить реакцію на виконане завдання не тільки свого вчителя, а й мами, чи тата. Звертайте увагу на домашні завдання як навчальний інструмент до самостійності, а не покарання. Влаштовуйте у вільний час цікаві ігри, зокрема, настільні, щоб діти не сували і не нудьгували. Із улюблених дітьми виграють переважно "Монополія" та "Мафія". Тут добре представлені навички командної діяльності та можливість чуттєвої оцінки співрозмовника.

Двосторонній зв’язок

Вчителька, фото Телеграф
Вчителька, фото Телеграф

Спілкуйтеся з педагогом на теми, котрі вас хвилюють. Особливо, обговорюйте зміни у поведінці дитини. Пам’ятайте, що вчитель – це не ваш ворог, якому тільки й сниться, як це задати побільше роботи додому. Навпаки, вони намагаються організувати освітній процес якомога комфортніше для дітей. Звісно, бувають і винятки, але вони тільки підтверджують загальне правило. Попросіть порадити вам альтернативні варіанти виконання "домашки": наприклад, підготувати усну, а не письмову доповідь за переглянутим фільмом на розвиваючу тематику. Таким чином ви розвантажите графік дитини і зможете разом із вчителем урізноманітнити дистанційне навчання.

Нагадаємо, з'явилися нові стандарти оцінювання у школах.

Як повідомляв Знай.ua, визначено період зимових канікул.

Також Знай.ua писав, що оприлюднено перелік змін у дистанційному навчанні на 2021 рік.