Проблема так званих евроблях - одна з найбільш гострих для сучасної України. Сотні тисяч наших співвітчизників пересуваються на машинах, куплених в країнах Східної і Західної Європи.

Через особливості системи оподаткування нашої країни, ціни на машини у нас - в рази вище, ніж в інших країнах Європи. Це призводить до того, що мільйони українців позбавлені можливості придбати власний транспорт. Купити авто можна за кордоном, проте його розмитнення обійдеться у величезну суму, через що і виник феномен евробляхеров.

2020 рік закінчується, а це значить, що сотні тисяч власників авто на б / у знову почали турбуватися про те, що чекає їх власність.

У цій статті ми спробуємо розібратися про те, які штрафи наш уряд спробує вигадати для евробляхеров, чого очікувати від політики чиновників з даного питання і якими будуть правила розмитнення авто на європейських номерах в 2021 році.

Меморандум для евробляхеров: який закон обіцяли українцям?

Євробляхи: джерело: YouTube
Євробляхи: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Останній гучний інфопривід, який Україна обговорювала в зв'язку з даною темою - це так званий меморандум. Відразу ж після того, як Зе-команда прийшла до влади, перший прем'єр Гончарук пообіцяв, що влада продовжать останній термін, після закінчення якого потрібно буде оформити свій автомобіль.

Після цього, багато хто подумав, що їзда на розмитнених авто не буде нічого коштувати до першої поїздки на кордон, але в 2021 році ситуація змінилася і митники знову почали залучати до відповідальності так званих евробляхеров.

Евробляхі в 2020 році: останні новини по темі

Євробляхи: джерело: YouTube
Євробляхи: джерело: YouTube

У році, що минає сотні тисяч власників авто на європейських номерах, також з тривогою стежили за новими ініціативами уряду, що стосуються їх проблем.

Було прийнято рішення, що власники евроблях не зможуть виїхати на своєму авто за кордон, якщо термін обов'язкового розмитнення їх авто буде перевищений. Обіцялося, що подібні авто будуть конфісковані прямо на пунктах державного кордону, а їх розмитнення за нинішніми тарифів буде супроводжуватися штрафом в розмірі 170 тисяч гривень.

Чи можуть знову зробити розмитнення евроблях льоготной: що думає Зеленський?

Євробляхи: джерело: YouTube
Євробляхи: джерело: YouTube

У нинішньому уряді і Верховній Раді є окремі сили, які виступають за легалізацію авто на європейських номерах чи продовження термінів пільгового процесу легалізації подібних транспортних засобів.

Українці, більшість з яких переживали багато потрясінь в зв'язку з пандемією коронавируса, також не переставали вимагати легалізації евроблях і організовували масові акції протесту.

Передбачалося, що Кабмін розгляне необхідні проекти законів 14 січня 2020 року, а парламент врегулює це питання протягом місяця. Йдеться про законопроекти №2342 і №2345. До того моменту штрафів бути не повинно було, однак проекти проголосовані так і не були.

Сьогодні глава держави не поширюється на цю спірну тему. Свіжі звернення президента зараз стосуються пандемії коронавируса в Україні та інших гострих проблем. Листопад у Києві не стане для евробляхеров гарячою порою, так як їх акції протесту стали неможливими через необхідність дотримання соціальної дистанції. Наприклад, відео з останньої аналогічної акції в соціальних мережах публікувалося лише влітку минулого року.

Як будуть штрафувати евбляхеров в 2021 році: плани депутатів

Євробляхи: джерело: YouTube
Євробляхи: джерело: YouTube

Наступного року депутати Верховної Ради продовжать переслідування власників транспортних засобів на європейських номерах.

Згідно з даними від депутата партії Слуга народу Євгена Брагара, уряд вже погодив проект нової постанови. Якщо документ ухвалять, то власників авто на евронамерах притягатимуть до відповідальності прямо на державному кордоні - на місці здійснення митного транзиту.

Калькулятор штрафу: формула розрахунку

Євробляхи: джерело: YouTube
Євробляхи: джерело: YouTube

Якщо ви хочете ухилитися від хабарів і не розглядаєте для себе варіант залагодження проблем з митними та податковими службами не етичними засобами, то вам доведеться задуматися про виплату штрафу. Для жителів Києва, Одеси чи будь-якого іншого великого міста, кращий варіант розрахунку суми штрафу - це звернення до послуг брокера. Також ви можете знайти форум, на якому інші евробляхери поділяються своїм сумним досвідом.

Скільки коштує перша ваша евробляха з січня 2021 року можна буде також безпосередньо при зверненні до державної служби.

Правила розмитнення авто: скільки доведеться платити за порушення?

Євробляхи: джерело: YouTube
Євробляхи: джерело: YouTube

Поки в нашій країні не дозволено користуватися авто на євро-номерах без проведення відповідної легалізації, нам доведеться виплачувати певні штрафи. На жовтень 2020 року уряд встановив такі норми:

За прострочення транзитного ввезення:

  • на добу доведеться заплатити 170 гривень;
  • більше одних і до 10 діб - 3400 гривень;
  • від 10 до 20 діб - 8500 гривень;
  • від 20 до 30 діб - 85 000 гривень
  • більше 30 діб, а також в разі втрати або разукомплектації автомобіля - 170 000 гривень або конфіскація авто.

За порушення правил тимчасового ввезення передбачені наступні санкції:

  • при простроченні на термін не більше трьох діб - попередження або 850 гривень;
  • від трьох до 10 діб - 5100 гривень;
  • від 10 до 20 діб - 17 000 гривень;
  • від 20 до 30 діб - 85 000 гривень
  • більше 30 діб, а також в разі втрати або разукомплектації автомобіля - 170 000 гривень або конфіскація авто.