Історик і журналіст Павло Бондаренко розповів всю правду про профспілки в СРСР. І це було не так здорово, за словами фахівця, як вважали наші мами і тата. Про це він розповів в Facebook.

Читайте Знай в Google News!

"В СРСР людину експлуатувала держава, якою керувала рідна Комуністична партія. Тому партія суворо стежила за тим, щоб експлуатовані ні в якому разі не боролися за свої права. Страйки, страйки, мітинги, інші штуки – це для світу «чистогана і наживи». Тому в СРСР профспілки були "найкращими в світі". І лідерів профспілок не обирали. Їх призначали. Всесоюзна Центральна рада профспілок (ВЦРПС) була створена 24 вересня 1918 року", - стверджує історик.

Так, радянська людина могла поїхати в оздоровчий санаторій дуже дешево або безкоштовно по профспілковій путівці. Однак для оздоровлення в інших країнах існують інші організації, а профспілки є об'єднанням працівників для захисту їх інтересів перед роботодавцями.

"Радянські профспілки були вірними холуями експлуататора робітників і селян – держави і партії. Недарма на ХVІІ з'їзді ВЦРПС над президією "незалежного об'єднання робітників «висіло гасло»рішення ХХVI з'їзду КПРС – в життя". А, куди ж дівати сотні мільйонів рублів, які вилучалися у радянських громадян в якості профспілкових внесків, якщо не на страйки і дорогих адвокатів? На новорічні подарунки дітям. На матеріальну допомогу незаможним членам. Зрідка. По 10-20 рублів. І на санаторії", - стверджує експерт.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Таким чином держава особливо не вкладала коштів у будівництво санаторіїв, які оплачували робітники. Також історик зазначив, що і на даний момент в Україні профспілки багато в чому залишилися "совковими".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, перший хмарочос СРСР з Харкова святкує річницю.

Як повідомляв Знай. ua, чому радянські жінки виглядали старше сучасниць.

Також Знай. ua писав, що як виглядали випускниці в 70-их роках.