У нашій країні святковий зимовий сезон починається з певного дня - 19 грудня, коли мільйони православних по всьому світу святкують День святого Миколая.

Саме цей угодник вважається покровителем і захисником всіх дітей. Вважається, що саме Святий Миколай є прототипом Санта Клауса і Діда Мороза - головних символів Різдва і Нового року, появи яких в святкову ніч чекають мільйони дітей.

У цій статті ми розповімо про історію свята День святого Микола. Також ми розповімо про прикмети цього дня, розкриємо найбільш дієві обряди і поділимося кращими ворожіннями для цієї пори.

Історія дня Святого Миколая

День святого Миколая: джерело: YouTube
День святого Миколая: джерело: YouTube

Свято має постійну дату і не прив'язане до мінливого місячного календаря. Це свято щорічно відзначається в ніч на 19 грудня, згідно з чинним григоріанським календарем.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Сучасні обриси дане свято отримало в ранньому Середньовіччі, коли культ Миколи почав особливо вшановуватися серед сільського населення і аристократії. Тоді ж даний святий став покровителем і захисником дітей, які стали просити у нього не тільки щастя і здоров'я, а й подарунків напередодні Різдва, а пізніше і Нового року.

Ворожіння на Святого Миколая: кращі способи дізнатися майбутнє

День святого Миколая: джерело: YouTube
День святого Миколая: джерело: YouTube

Саме напередодні 19 грудня починаються офіційні святки - офіційна пора, під час якої можна гадати, займатися магією і колядувати. Нагадаємо, що церква забороняє займатися даними ритуалами в звичайні дні і вважає їх гріховними. Однак з Дня Святого Миколая і до саме Старого Нового року 14 січня - можна і навіть потрібно гадати і намагатися вгадати своє майбутнє.

До наших днів дійшли безліч способів ворожіння, багато яких не втратили своєї популярності та актуальності і в наші дні. У цьому матеріалі ми познайомимося з найбільш дієвими методами ворожіння від наших предків.

Ворожіння на кільці

Кращий спосіб для дівчини, щоб дізнатися, чи вийде вона заміж в наступному році - це поворожити на кільці. Для цього потрібно:

  • взяти кільце щасливоъ заміжньої жінки;
  • подвсіть його на власному волоссі над склянкою з водою:;

Як читати результати ворожіння: якщо вдариться об край склянки, то в цьому році дівчина заміж не вийде, якщо кільце крутиться швидко, але не торкається склянки, то скоро буде весілля, якщо ж кільце рухається повільно, то дівчина вийде два рази заміж.

Ворожіння з ножем

  • візьміть кухонний ніж;
  • покладіть його в центр обробної дошки;
  • по краях дошки необхідно покласти папірці з відповідями «так», «ні», «потерпи", "сторонитеся помилкових друзів", "чекайте гарної новини", "прийде лист", "успіх у справах", "гість, якого не чекали "," любов "," за сумом буде радість "," новий шанувальник "," несподівана зустріч "," довга дорога "

Як читати результати ворожіння: крутити ніж потрібно три рази, щоб отримати відповідь на своє питання.

Ворожіння з дзеркалом

  • дочекайтеся сходження повного місяця в ніч на Святого Миколая;
  • візьміть дзеркало і поставьте його так, щоб було видно відображення місяця;
  • уважно стежте за відображенням, і незабаром ви побачите не один, а кілька місяців.

Як читати результати ворожіння: необхідно порахувати, скільки їх вам привиділося - це число розповість про те, наскільки великою буде ваша власна сім'я.

Ворожіння на судженого

Найпопулярнішими способами ворожіння на святки - це гадання на весілля. До сих пір тисячі дівчині в Україні використовують такий спосіб дізнатися ім'я свого обранця:

  • необхідно взяти будь-який папір і нарізати її смужками;
  • на кожній папірці потрібно написати чоловіче ім'я;
  • закрутіть паперові смужки з іменами, перемішайте їх і покладіть їх під подушку;

Як читати результати ворожіння: вранці наступного дня витягніть будь-який папірець не дивлячись. Ім'я, яке буде на листку паперу і буде ім'ям вашого майбутнього чоловіка.

Також на Миколая можна гадати на судженого на картах, кавовій гущі і сміливо загадувати бажання біля ікони Святителя Миколи Чудотворця. Це робиться днем, незалежно від того, яке бажання у вас особисто.

Прикмети на День Святого Миколая: народні звичаї, які дійшли до наших днів

День святого Миколая: джерело: YouTube
День святого Миколая: джерело: YouTube

Як і на будь-яке інше важливе релігійне свято, на День Святого Миколая вкрай важливо стежити за погодою, по якій можна буде судити про те, що готує нам природа на майбутню зиму.

Серед багатьох народних прикмет на День Святого Миколая до наших днів дійшли такі:

  • На день Святого Миколая розпочинається справжня зима, а осінь здає свої позиції;
  • На День святого Миколая потрібно обов'язково роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати;
  • Якщо ж до свята пішов сніг, то зима буде холодною, морозною і суворою;
  • На День Святого Миколая важливо миритися, при цьому примовляючи: На Нікольщіну клич одного, клич і ворога, обидва будуть друзі;
  • Якщо ж господар будинку першим не обійде свій двір, то в прийдешньому році буде біда;
  • Якщо перед Ніколою з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.