ПДФО є основним джерелом поповнення бюджету не тільки України, але й кожної іншої держави. Податок із доходів фізосіб застосовується для усіх видів доходів українців: із заробітної плати, із заохочувальних виплат тощо. Давайте дізнаємося, які існують соціальні пільги.

Україна: яка основна ставка ПДФО?

Податкове нарахування здійснюється як підприємцями, так і роботодавцями. А також особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Базова ставка визначається на законодавчому рівні.

Розмір ставки до 2020 року періодично змінювався. Раніше були й 15% ставки, і 20%. На даний час основна ставка становить 18%. Застосовується до винагород за договорами цивільно-правового характеру, щодо виплат зарплат. Існують й інші, стандартні пасивні доходи, що оподатковуються за іншими ставками.

  • 5% - дивіденди по акціях, корпоративним правам, що нараховані резидентами-платниками на прибуток підприємств.
  • 9% - для доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційним сертифікатам, корпоративним правам, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.
  • 5% - дохід від продажу нерухомого або рухомого майна. Наприклад, при продажу або купівлі квартири, приватного будинку, автівки тощо.
  • 5% або 18% - спадок.

Існують і доходи, які звільняють від сплати податків.

Що таке податкова соціальна пільга?

Ця пільга надає людині, котра отримує щомісяця зарплату, можливість знизити суму від загального оподатковуваного доходу. Тобто, якщо говорити простими словами, використовуючи типові соцпільги, можна класти у свою кишеню більше грошей.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube
Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube

Пільговий податковий пріоритет розраховується, ґрунтуючись на цифрі прожиткового мінімуму для працездатних людей за станом на 01.01 поточного року. Для розрахунку використовується процентне співвідношення.

Через те, що щорічно прожитковий мінімум для населення поступово збільшується, то й податкова соціальна пільга буде весь час змінюватися. Використовувати її надання зможе кожна бажаюча людина за умови, що її заробітна плата буде не вище 2 тис. 940 грн. станом на 2020 рік.

Адже прожитковий мінімум на початок року становить 2 тис. 102 грн. Множимо цю суму на 1,4, виходить 2 тис. 940 грн. Однак тут варто враховувати й той факт, що рівень надання мінімальної заробітної плати станом на початку року - 4 тис. 723 грн.

І у працівника, який виконав місячну норму праці, не може бути зарплата нижче цієї суми. Виходить, що податок не застосовний до доходів більшості співробітників, тому що сума їх заробітної плати у 2020 році повинна дорівнювати або перевищувати 4 тис. 723 грн. А межовий дохід для податкового застосування становить 2 тис. 940 грн.

Зразок: як розрахувати ПДФО зі своєї зарплати?

Кожна людина отримує свою заробітну плату. І може самостійно розрахувати суму НДЛФ. Наприклад, якщо ваша максимальна заробітна плата 8 тис. грн., то потрібно цю суму помножити на 18%. Вийде 1 тис. 440 грн.

При заробітній платі у 12 тис. грн. у бюджет держави доведеться перерахувати 2 тис. 160 грн. Але, крім цього, ще й військовий збір у розмірі 1,5%. Тобто у кожному випадку також доведеться розраховувати індивідуально - множити на 1,5%.

Наприклад, при зарплаті у 8 тис. грн. ця сума складе 120 грн. При заробітній платі у розмірі 12 тис. грн. - 180 грн. І тепер необхідно підсумовувати ці обчислення. Якщо найманий працівник отримує 8 тис. грн., то з нього буде утримано платіж у розмірі 1 тис. 560 грн. (1 тис. 440 грн. + 120 грн.).

Таким чином, при зарплаті в 12 тис. грн. межова величина, яку держава повинна отримати від працівника, становить 2 тис. 340 грн. Таким чином, чим вище заробітна плата, тим вищим буде податок. На жаль, у нас у країні багатьом доводиться ухилятися від сплати податків.

Причина в цьому та, що людям навіть середнього достатку доводиться просто виживати у нинішніх умовах. У нас немає прогресивної системи оподаткування, які діють у інших країнах. Наприклад, у Америці діє «змінна» система. І розмір ставки становить від 10 до 40%.

Прогресивна шкала також діє і у багатьох інших країнах. У Канаді - від 15 до 50%, у Норвегії - від 9,55 до 39%, у Франції - від 5,5 до 75%. Тобто тут має місце ефективна ставка оподаткування. Враховується також сімейна категорія - одружений (заміжня) людина чи ні, мати/батько-одинак чи це сімейна пара.

Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube
Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube

У нас же у країні цього немає. Багато українців із метою економії коштів отримують зарплату в «конвертах». Для держави це проблема, а для населення порятунок, оскільки багато ледь виживають на ті гроші, які залишаються у «тіні».

У Америці та Європі абсолютно інший рівень життя та заробітних плат. Та й процентні податкові ставки прогресивні, через що й не виникає усіляких тіньових хитрощів.

Соціальні пільги для зменшення виплати НДЛФ в Україні передбачаються. Давайте поговоримо про це більш детально. А також розглянемо деякі хитрощі держави. Адже у підсумку виходить, що мало хто взагалі у нас у країні може скористатися правом на ПСП.

Хто не зможе скористатися податком соціальних пільг?

Більшість людей не можуть ним скористатися, тому що мінімальний рівень заробітної плати становить у нас 4 тис. 723 грн. Тобто українці отримують таку суму або більшу, але не меншу.

Межовий же дохід для застосування податкових соцпільг, про що ми вже писали раніше, становить 2 тис. 940 грн. Таким чином, людей, які зможуть отримувати податкові соцпільги у нас у країні, дуже мало. Прерогативу мають такі категорії людей:

  • Співробітники, які працюють неповний робочий день, у яких ліміт зарплати у даному місяці - менше 2 тис. 940 грн. Наприклад, у інвалідів або студентів, яким потрібно йти на навчання, і вони при цьому підробляють.
  • Ті, хто не відпрацював норму робочого часу за місяць і їх дохід зменшився. При цьому сума не повинна перевищувати 2 тис. 940 грн.
  • Особа, що перебуває у відпустці, у якої дитина віком до 3-х років.
  • Співробітники, у яких двоє або більше дітей віком до 18 років. Їх межовий розмір доходу для застосування податкової соцпільги росте із обліку кількості дітей. Обчислення проводимо за допомогою множення 2 тис. 940 грн. на кількість дітей.

Тобто, якщо на двох, це буде сума в розмірі 5 тис. 880 грн. Також і багатодітним сім'ям: якщо дітей троє - 8 тис. 820 грн., четверо - 11 тис. 760 грн. і т.д.

Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube
Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube

Для застосування соцпільги тільки одному із батьків необхідно написати заяву. Потрібні бланк, а також відповідні документи як багатодітних батьків на дітей або на двох. Тобто з'явитися потрібно одному батькові чи матері: якщо пільгою буде користуватися мама - їй, батько - йому.

  • Працівники, які перебували у відпустці кілька днів за місяць без збереження заробітної плати.

Який процентний рівень соцпільг і для яких категорій?

Виділяються наступні процентні види за пільгою:

  • 50% розміру прожиткового мінімуму - для працездатного платника податку.

На дітей підвищені податкові соцпільги нараховуються у розмірі 100%. Для інших категорій людей - 150% або 200%.

  • Право на податкову соціальну пільгу (ПСП) у розмірі 150% мають: опікуни, аспіранти, чорнобильці 1-ї та 2-ї категорії, ординатори, батько-одинак або мати-одиначка, студенти, інваліди із дитинства, ад'юнкти.

Її також надають інвалідам 1-ї та 2-ї групи, ветеранам бойових дій після ВВв, що діяли на територіях інших країн (наприклад, афганцям), піклувальникам, людям, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність (наприклад, журналістам).

  • ПСП 200% можуть отримувати лише деякі особи, яких у нас в Україні буквально одиниці. Це колишні в'язні концтаборів, а також Герої СРСР, Герої України тощо. Однак у вищевказаних правилах є також виключення.

Наприклад, у тих платників податків, у сім'ях яких є двоє або більше дітей, а один із них - інвалід. У такому випадку - податкова соціальна пільга 100% плюс 150% на дитину-інваліда.

Які пільги передбачені на пенсію працюючих пенсіонерів?

Для пенсіонерів, які працюють та отримують пенсію, передбачена соціальна пільга. Людина, яка разом із пенсією із ПФУ отримує доходи у вигляді зарплати, має право на зменшення розміру загального оподатковуваного доходу за місяць.

При цьому бухгалтера, які роблять такі розрахунки, повинні керуватися вимогами підпункту 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України. Податкова соціальна пільга може бути використана ву разі, якщо роботодавцю подано заяву про її застосування.

Нові податки: що зміниться?

У Верховній Раді періодично обговорюють питання зміни оподаткування, які повинні вплинути на життя українців. Йдеться про збільшення акцизів на тютюн, зростання податків на нерухомість. Розглядається питання й щодо створення п'ятої групи ФОП для працівників IТ-сфери.

Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube
Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube

Щоб вивести економіку країни із тіні, влада хоче запропонувати українцям повідомляти у податкову про свої надбання. Наприклад, автомобілі, квартири і т.д. та тіньові доходи, заплативши при цьому 2,5-5%. І замислюються про податок для багатих та бідних - зробити 3 групи у залежності від доходів - чим вони менші, тим нижчі ставки.

Розглядається ініціатива декларування. На голосування у 2020-му році виносилися й ряд інших клопотань. Не виключено, що у наступному році українці відчують податкові зміни.

Однак звільнення, а також скорочення людей у зв'язку із карантином, простоювання бізнесу із огляду на пандемію дуже сильно вплинули на економіку країни. Але ж у планах на 2021 рік - підвищення зарплат і т.д.

Звідки брати усі ці гроші? Звичайно ж, із додаткових надходжень до бюджету, тобто за рахунок нових податків. Невтішно звучить, але це так. Тож навряд чи ми зможемо очікувати на різке поліпшення ситуації у прийдешньому 2021 році.

Фото

Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube
Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube

Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube
Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube

Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube
Пільги із ПДФО в Україні, скрін - YouTube

Пільги із ПДФО в Україні, фото - Рexels
Пільги із ПДФО в Україні, фото - Рexels

Пільги із ПДФО в Україні, фото - Рexels
Пільги із ПДФО в Україні, фото - Рexels

Відео