Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, або, як кажуть в народі, Третя Пречиста, відноситься до 12-ти найбільших церковних свят в році.

Це велике свято засноване на переказах про те, що батьки Діви Марії обіцяли присвятити дитину Богу, і привели дочку в Єрусалимський храм.

Дата свята

Православні церкви, що використовують Юліанський календар, у тому числі Українська грекокатолицька церква в межах України (УГКЦ) святкують введення 21 листопада (4 грудня). Католицька і православні церкви, що використовують новоюліанський календар, відзначають свято 21 листопада за новим стилем.

Історія свята Введення в храм Пресвятої Богородиці: як це було?

Благочестиві батьки Діви Марії — святі і праведні Іоаким і Анна — дожили до глибокої старості і, будучи бездітними, дали обіцянку, що якщо у них народиться дитина, то вони віддадуть його на службу Богу в Єрусалимський храм. За велике терпіння, непохитну віру і любов до Бога і один до одного, Господь виконав їх прохання. У святих Іоакима і Анни народилася дочка. За вказівкою Ангела Божого їй дали ім'я Марія, що в перекладі з івриту означає Господиня, Надія.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Коли Діві Марії виповнилося три роки, батьки вирішили виконати свою обіцянку.

Слід знати, що в трирічному віці за єврейським законом дитини відлучають від грудного годування.

Трирічна Марія, почувши про те, що її віддадуть в храм на службу, не тільки не злякалася розлуки з батьками, а навіть з радістю підкорилася батьківській волі.

У супроводі батьків, родичів, однолітків-дівчаток з Назарету із запаленими свічками в руках, а також під спів псалмів Богоотроковицю Марію повели в храм Господній. Праведні Іоаким і Анна були заповнені радість, що удостоїлися честі принести Богу найдорогоцінніший дар — своєї єдиної дитини.

Первосвященику Захарію, який припадав батьком святому Іоанну Предтечі, було дано знати від Духа Святого, що в храм повинна прийти майбутня Матір Божа. Захарій вже чекав дівчинку на паперті, до якої вели 15 сходинок. На першу сходинку маленьку Марію поставили батьки, а далі вона пішла вже сама. Архієрей взяв Богом обрану Отроковицю за руку і провів її до головної частини храму, в так зване Святе Святих, куди дозволялося входити тільки одному архієрею раз на рік.

Її входу в храм Господній раділи Ангели і люди. У церковних піснях говориться, що "входження Діви у Святе Святих здивувало навіть ангелів".

Земне життя Пресвятої Богородиці — від дитячих років до Вознесіння на небо — покрита глибокою таємницею. Потаємною була і її життя в Єрусалимському храмі. "Якби хтось запитав мене, — розповідав блаженний Ієронім, — як проводила час юності Пресвята Діва, я відповів би: це відомо Самому Богу і Архангелу Гавриїлу, невідступному хранителю її".

У церковному Переданні збереглися дані, що під час перебування Марії в Єрусалимському храмі вона виховувалася в середовищі благочестивих дів, займалася рукоділлям, читала Священне Писання і молилася Богу.

Особливості богослужіння в Свято

Для згадки Введення Пресвятої Богородиці в Єрусалимський храм Свята Церква з давніх часів встановила урочисте свято.

Богослужіння цього дня в радісних і веселих тонах оспівує подія входу Богородиці в храм, прославляє її гідності і звеличує велику жертву її батьків.

Пісні і гімни цього дня дуже поетичні. Глибоко догматична поезія в прекрасних порівняннях і символах оспівує святість і заступництво Пресвятої Діви Марії.

В особливий спосіб прославляється Дівство Марії, непорочність і Богоматеринство. Марія — це "непорочна голубка", "престол Святий", "Дівиця непорочна", "наречена Бога Всецаря", "єдина між жінками благословенна", "чиста Приснодіва", "жива Світлиця Божа".

Пресвята Богородиця, незважаючи на дитячий вік, була зріла духом. Вона стала виконанням пророцтв Старого Завіту і славою Нового Завіту: "ти пророків проповідь, апостолів слава і мучеників похвала, Діва Богородиця. Тому святкуємо вхід твій в храм Господній, співаючи: радуйся, Пречистий, Твоїми молитвами рятуємося".

Будь-яка ікона, на якій зображений сюжет Введення Пресвятої Богородиці у храм, володіє складною композицією з безліччю деталей.

Традиції свята: що потрібно робити і що не можна робити

Заборони на введення:

  • займатися важкою працею, пранням, шиттям, прибиранням та іншими домашніми справами;
  • давати гроші в борг;
  • лихословити і конфліктувати.

Після введення і до самого Благовіщення (7 квітня) не можна копати землю, щоб не порушувати її спокій і врожайність майбутнього року. Грунт в зимовий період відпочиває і набирати сил на літо.

Вранці 4 грудня не можна ходити в гості — щоб господарі не скаржилися, що Ви принесли їм нещастя.

У цей день, незважаючи на Різдвяний піст, дозволяється вживати в їжу рибу.

День Введення в храм Пресвятої Богородиці, часто вважають дитячим святом. Саме в цю дату прийнято приводити дітей на першу сповідь.

У цей день дівчата проводили обряди і ритуали, щоб уві сні побачити своїх женихів.

Прикмети на введення

За народними віруваннями, на введення, як на Різдво і Великдень, хто перший увійде в будинок (полазник), той принесе добро або лихо.

Якщо першим в будинок увійде молодий красивий чоловік, та ще й з грошима, то це хороша ознака: весь рік всі члени сім'ї будуть здорові, і в будинку будуть водитися гроші.

Якщо ж увійде старий і немічний, та ще й бідний, то сім'ю чекають хвороби злидні.

А якщо першою в будинок увійде стара жінка — добра не жди. Тому жінки намагалися в цей день не ходити в гості.

Господарі, які приймали 4 грудня гостей, стежили за тим, щоб першою в будинок увійшов чоловік.

Також погана прикмета, Якщо хтось приходить в цей день щось займати.

У минулі часи 4 грудня називали "воротами зими". Погода в цей день може бути дуже мінливою: і морозною, і теплою.

Прикмети, пов'язані з погодою:

  • Якщо з введенням похолодає, то зима буде суворою.
  • Якщо сніг випаде до введення, то він може розтанути, якщо після — то буде лежати до весни.
  • Скільки на введення води, стільки на Юрія (6 травня) трави.
  • Введення прийшло — зиму привело.
  • Як горобець нап'ється на введення в бичачому сліду води, то напасеться худобу до Юрія трави.
  • Якщо введення будує мости, а Микола (19 грудня) забиває цвяхи — то люта зима буде.
  • Введенські морози ще зими не роблять.
  • Якщо на введення морози — всі свята будуть морозні, а якщо тепло — то і всі свята теплі.

Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці: молитви

У цей день прийнято молитися про Боже благословення для дітей. Бездітні пари моляться про дарування потомства. Вагітні жінки просять Богородицю про благополучні пологи. На введення можна звертатися до Божої Матері з будь-якими проханнями.

Пречиста Діва! Помилуй всіх нас,

Даруй нам всі Свої щедроти!

Благослови, Пречиста, і добра пішли.

Веди нас в храм, в той блаженний рай,

Де Образ твій століттями не померкне ...

Спраглому Водиці ти подай,

А стражденному сльози обітри!

Ти з дитинства твориш, Діва, чудеса,

Ти з дитинства служиш Богу і Церкві...

Ти покровителька всім нам, Пресвята...

Прости, що за гріхи ти наші терпиш...

***

Богородице Діво, радуйся,

Благодатна Марія, Господь З Тобою.

Благословенна Ти між жінкам

І благословенний Плід утроби твого, Ісус.

Свята Марія, Матір Божа,

Молися за нас, грішних.

Зараз і в годину смерті нашої.

Амінь.

Введення в храм Пресвятої Богородиці: привітання, листівки, картинки

У зв'язку з настанням великого християнського свята пропонуємо вашій увазі кілька вітань. Бажано, щоб поздоровлення не було самотнім - тематична листівка або картинка підійдуть як не можна краще. Або ж можна супроводити привітання цікавим відео-роликом, присвяченим святу.

Дорогі християни, вітаємо вас зі святом Введення в храм Пресвятої Богородиці, бажаємо сьогодні і завжди пам'ятати про відвідування церкви, бути твердими у своїй вірі і смиренними в буденних справах своїх. Нехай дасть вам Богородиця сили пройти всі випробування земні легкістю і ні разу не засумніватися в милості Божої.

Прийміть наші щирі вітання та найкращі побажання з нагоди свята Введення в храм Пресвятої Богородиці! І нехай Цариця Небесна Вас оберігає!

З Днем Введення в храм Пресвятої Богородиці!

Розступилися люди і століття,

Йде Вона - зразок і приклад нам -

Палестинська Дівчинка трирічна.

Уже окреслена в цій юній чистоті

Місія жертовності і болю.

Йде маленька дівчинка Марія.

Білокрилі ангели мовчать,

І собор душі боїться,

На обличчях - радість друк:

Йде Пречиста, йде Свята Марія ...

Бажаємо, щоб мрії здійснилися,

Бажаємо миру і добра,

І серце щоб Богородиця зігріла

Прийміть теплі, щирі слова!

З Днем Введення в храм Пресвятої Богородиці!

Нехай проникає силою вічності

У вас Божа мудрість, любов і благодать!

Нехай буде більше людяності,

Добро ближнім прагнете дарувати!