Міністерство соціальної політики розробило законопроєкт про впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи (НППС) для окремих категорій працівників віком до 35 років, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення, й оцінює обсяг накопичень за нею у 15,6 млрд грн у перші п'ять років від більше ніж 135 тис. осіб. Про це повідомляють у відомстві.

"Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати за НППС) і формування пенсійних активів у НППС будуть страхові внески, які сплачуватимуть роботодавці за рахунок підвищеної ставки ЄСВ на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій", - ідеться в пояснювальній записці.

Пенсіонери, фото YouTube
Пенсіонери, фото YouTube

Документом передбачено три професійних пенсійних програми. Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років і роботі на шкідливих професіях від 10 років (список №1) у чоловіків і від 7,5 років у жінок, програма №2 - після 55 років і роботі за списком №2 від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок. Програма №3 дає можливість добровільно вступити до НППС на умовах, визначених у колективних договорах і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

За програмою №1 роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, у програмі №2 - 7%, в програмі №3 - від 3% за погодженням із працівниками. Страхові внески, які надійдуть за учасників НППС, Пенсійний фонд України скеровуватиме до недержавних пенсійних фондів (НПФ) і страхових компаній (СК), авторизованих Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Українські пенсіонери, скріншот: YouTube
Українські пенсіонери, скріншот: YouTube

Вже з жовтня цього року учасники системи зможуть самостійно обирати НПФ і СК. Однак якщо вони протягом трьох місяців не зробили вибору, то НПФ буде визначено автоматично за порядком Пенсійного фонду України. Зазначається, що роботодавці вищезазначених категорій працівників, які сьогодні в значному обсязі здійснюють відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, платитимуть тільки за фактично працюючих співробітників і зможуть заощадити.

У пояснювальній записці уточнюється, що сумарна заборгованість підприємств із відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій станом на 1 квітня 2020 року становила 14,5 млрд грн, і темпи щорічного зростання такої заборгованості досягли майже 2 млрд грн, або 23,4% від нарахованого, і продовжують зростати.

Пенсіонери, фото YouTube
Пенсіонери, фото YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, рік президентства Зеленського - дивитися пресконференцію онлайн. 20 травня відбудеться пресконференція президента України Володимира Зеленського

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський розповів, що зміниться в Україні з 22 травня - запуск транспорту, відкриття дитячих садочків і багато іншого

Також "Знай.ua" Зеленський розсекретив деталі зустрічі з Путіним - "Не відпускаємо....". Розпочалася пресконференція президента України Володимира Зеленського