Російські соцмережі "ВКонтакте" і "Однокласники" були заборонені в Україні на три роки. Президент Володимир Зеленський продовжив їх заборону ще на три роки.

У квітні 2020 року аудиторія серед українців в VK збільшилася на 1 мільйон, передає hromadske.

"Тут багато факторів. Люди або повернулися, чи згадали про своїх акаунтах і вирішили зайти, особливо в світлі медійного резонансу про продовження блокування російських сайтів", - зазначили в Kantar CMeter.

Українці заходять в заборонені соцмережі за допомогою Virtual Private Network (VPN) або проксі-серверів. VPN маскує IP-адресу користувача своїм власним, тому в заборонені мережі він заходить не як українець, а як мешканець іншої країни.

смартфон у руках, фото Pxhere
смартфон у руках, фото Pxhere

В Україні також є провайдери, які не повністю заблокували доступ до російських інтернет-ресурсів. За даними громадської організації "Лабораторія цифрової безпеки", в грудні 2019-го сайти "Однокласники", "ВКонтакте", Yandex і Mail.ru були один тиждень доступні в окремих українських провайдерів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У квітні 2017 року, до заборони, Vk.com був третім за популярністю сайтом в Україні після Google і YouTube. Тоді в переліку топ-10 сайтів по відвідуваності в країні чотири були російськими: соцмережі "ВКонтакте" і "Однокласники", а ще пошукові та поштові сервіси "Яндекс" і Mail.ru.

Дівчина зі смартфоном, фото Pixabay
Дівчина зі смартфоном, фото Pixabay

Три роки тому "ВКонтакте" користувалися 76,1% українців з доступом в інтернет. У червні 2017-го відсоток українців, які заходили в цю мережу, впала до 23,9%. Через рік після заборони виріс до 29,3%.

У той же час істотно зросла кількість українських користувачів Facebook. Якщо в серпні 2018 року їх було 12 мільйонів, то в березні 2020-го – близько 14 мільйонів за даними PlusOne.

Те, що блокування російських соцмереж дало певний результат, переконаний медіаексперт "Інтерньюз-Україна" Віталій Мороз. За його словами, українські військові після блокування майже перестали користуватися російськими ресурсами. До речі, коли-то з допомогою "Яндекса" можна було відстежити їх геолокацію.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, РНБО продовжив заборону ВКонтакте і Одноклассники, Зеленський підписав указ.

Як повідомляв портал Знай.uа, народний депутат від "Слуги народу" Вікторія Підгорна запропонувала заблокувати месенджер Telegram через поширення в ньому нібито сумнівної та злочинної інформації.

Також портал Знай.uа писав, навіщо потрібні постбіотики вашій дитині.