В Україні випадки захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19 могли мати місце ще до офіційної їх реєстрації, однак керівництво медичних закладів, імовірно, створило перепони для встановлення істини. Окрім того, методи діагностики також мають свої обмеження, що може призводити до необ'єктивного висвітлення ситуації.

Про це розповів виданню Експрес лікар-анестезіолог, завідувач відділення міської лікарні Жовтих Вод (Дніпропетровська область) Олександр Панченко

"Ще коли не йшлося про пандемію, у лікарні були пацієнти з важкими вірусними пневмоніями. П’ятеро з них померли. У всіх були схожі симптоми — підвищена температура тіла, слабкість, кашель, характерні зміни в аналізах (зокрема, низький рівень лімфоцитів та лейкоцитів).

Я запросив історії хвороб померлих, доступ до вивчення гістології. Мені відмовили. Хоча мої обов’язки, прописані в посадовій інструкції, — проводити аналіз усіх летальних випадків. Перебіг хвороби майже у всіх пацієнтів був такий: симптоми ГРВІ, на 5 — 6-й день задишка, дихальна недостатність. Усі хворі були кисневозалежні. Через 7 — 8 днів або визначалася позитивна динаміка й згодом ми їх переводили до терапевтичного відділення, або наростала дихальна недостатність — тоді інтубація трахеї та апарат ШВЛ (із цих хворих, на жаль, ніхто не одужав). Пацієнти, які виздоровіли, мали ускладнення — фіброз легень, як і при коронавірусній інфекції. І вони досі скаржаться на задишку при мінімальному фізичному навантаженні", - розповідає медик.

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

При цьому на той момент в Україні не проводилися тести на COVID-19,тому лікар не може бути переконаним у вірності своїх припущень. Окрім того, наразі теж існують обмеження. Експес-тести є ненадійними, щодо лабораторних досліджень - є теж свої вимоги.

"ПЛР аналіз достовірний на 99%, але за умови, якщо матеріали для дослідження взяли, транспортували й зберігали правильно. Якщо його робити відразу після того, як було взято матеріал, вірогідність майже стовідсоткова. Вірус із часом руйнується, а нині черга на дослідження у лабораторіях становить 3 — 5 днів", - стверджує Панченко.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Відомий спортсмен вийшов на боротьбу проти вірусу із вогнеметом - краще не заважати.

Як повідомляв портал Знай.ua, Трамп вимагає відкрити церкви — ситуація з Covid-19 в Штатах нічому не вчить.

Також Знай.ua писав, Саморобні маски і розтин тіл просто неба - як лікують коронавірус в Україні.