Вперше за останні вісім років Італія оголосила міграційну амністію. Однак легалізувати своє перебування на Апеннінах зможуть тільки окремі категорії трудових мігрантів.

Легалізація трудових мігрантів передбачена в останньому законі про подолання соціально-економічних наслідків епідемічної кризи коронавірусу. Про це повідомляє Corriere Della Sera.

Таким чином в українських трудових мігрантів з’явилася можливість отримати омріяне "пермессо" (дозвіл на проживання в Італії). Згідно з урядовим указом, запит на отримання тимчасового дозволу на проживання (permesso di soggiorno) можуть подавати заробітчани, які незаконно перебувають в Італії і працюють у сфері домашніх послуг та сільського господарства.

Урядовці планують узаконити понад 200 тисяч мігрантів.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Наразі мова йде про надання тимчасового дозволу на проживання з терміном дії шість місяців.

Термін подачі документів – від 1 червня до 15 липня. Тому нелегали-українці вже активно шукають місцевих юристів і консультантів з трудового права, щоб вчасно подати запит і після років поневірянь отримати нарешті дозвіл на легальне проживання в Італії).

Українська діаспора трудових мігрантів

За тридцять років масової економічної міграції українців на Апеннінах сформувалася стала діаспора людей з так званим довгостроковим міграційним проєктом. Вони гідно називають себе "трудовими мігрантами, інтегрованими у суспільство", і важке життя у статусі нелегала для них – гіркий спомин минулого. За італійською державною статистикою, близько 240 тисяч вихідців з України мають дозвіл на проживання в Італії (permesso di soggiorno).

Є й інша категорія українських громадян, невидима, – це люди без дозволу на проживання. За різними даними українських джерел, неврегульованих мігрантів може бути щонайменше удвічі більше. Найчастіше йдеться про жінок, які працюють у сфері домашнього господарства - доглядають за хворими і літніми, за дітьми, прибирають. Вони називають себе "тимчасовими заробітчанами у підвішеному стані", і питання документів для більшості з них – давня мрія закріпитися в країні на законних підставах.

Хто не може претендувати на легалізацію

Протягом дії безвізового режиму чимало українців дістаються також до Італії як туристи або гості родичів і протягом дозволених 90 днів перебування влаштовуються на роботу, свідомо порушуючи законодавство країни, адже біометричний паспорт не дає дозволу на працевлаштування в країнах ЄС, за винятком Польщі.

Частина мігрантів з короткотривалими візами та тих, хто був по безвізу, залишили Італію у березні-квітні в період дії карантину. Вони автоматично вилучені з когорти потенційних претендентів на легалізацію. Одна з вимог закону наступна: заявник-іноземець не повинен був залишати Італію з 8 березня 2020 року і слід довести своє перебування в країні до цієї дати.

Кому можна

Дія програми легалізації поширюється лише на тих, хто працює або має намір працювати у сфері агропромислового комплексу, догляду за літніми людьми та домашнього господарства. Таким чином урядовці хочуть врегулювати і надолужити робочу силу, яка збиратиме врожай на сільгоспугіддях і доглядатиме літніх людей чи дітей в італійських сім’ях.

Положення закону говорить про два основні шляхи легалізації. У першому випадку роботодавець заявляє про укладення трудової угоди з іноземним працівником, заплативши при цьому 500 євро збору.

У другому випадку сам робітник із простроченим "пермессо" від 31 жовтня 2019-го подає запит на отримання тимчасового дозволу на проживання (на 6 місяців) з метою пошуку роботи у визначених секторах економіки. У такому разі заявник-мігрант сплачує 130 євро.

За попередніми підрахунками, нова хвиля легалізації іноземців поповнить держскарбницю Італії на 94 мільйони євро.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні в період карантину катастрофічно зросло безробіття

Як повідомляв портал Знай.ua, до Варшави прибув перший чартер з українськими заробітчанами

Також Знай.ua писав, Чехія увімкнула зелене світло українським заробітчанам - візовий процес відновлено.