У Кабінеті міністрів мають намір вирівняти розмір фактичного і номінального прожиткового мінімуму. Пенсії також буде прирівняно до цієї суми. Згідно з даними Держстату, переглянутий показник може становити 40% від середнього рівня оплати праці за 2019 рік з урахуванням інфляції.

Експерти, як повідомляє видання Lifedon, розповіли, наскільки це можливо. Прожитковий мінімум хочуть прив'язати до відсотка від середньої заробітної плати в Україні. Згідно з даними Держстату, переглянутий показник може становити 40% від середнього рівня оплати праці за 2019 рік з урахуванням інфляції, і таким чином з нинішніх 2027 гривень зросте до близько 4201 грн.

Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube
Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube

Зазначається, що з урахуванням підвищення планки на один відсоток щорічно, законодавці доведуть прожитковий мінімум до 50% від середньої зарплати до 2030 року. Набрати чинності даний законопроєкт повинен вже з початку наступного року. Однак експерти вважають, що державний бюджет не потягне цю програму і в результаті вона може обернуться провалом, так і не розпочавшись.

За підрахунками фахівців, якщо фактичний прожитковий мінімум протягом трьох місяців перевищить ставку номінального на 10%, то Кабмін повинен його підвищити. Експерти зауважують, що зараз поняття прожиткового мінімуму в Україні досить умовне і його встановлена сума відірвана від реальності. Ініціатори законопроєкту пояснюють, що "фізичний сенс прожиткового мінімуму – це неоподатковуваність цієї суми на кожного члена сім'ї".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube
Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube

Планується, що це буде досягнуто шляхом вирівнювання неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що нині становить 17 гривень, з переглянутим прожитковим мінімумом, а також встановлення єдиної ставки ПМ для всіх громадян, незалежно від приналежності до соціально-демографічної групи. На даний момент сума ПМ встановлюється окремо для працездатних та непрацездатних осіб, а також для дітей до 6 років і дітей віком від 6 до 18 років.

Крім того, владі належить визначити рівень мінімального посадового окладу праці (тарифної ставки), який також не буде залежати від ПМ. У бюджетній сфері оклад буде визначатися окремо для кожної категорії працівників. Зокрема, для приватників – не менше 50% мінімальної зарплати, яка визначається зміненим законом.

Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube
Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні відмовляться від паперових трудових книжок – як працюватиме електронний кабінет. Українським урядом схвалено рішення щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі

Як повідомляв портал "Знай.ua", де українці можуть отримати пенсії та допомоги — Мінфін розширив список уповноважених банків. Мінфін розширив список банків для виплати пенсій, грошових допомог та зарплат працівникам бюджетних установ

Також "Знай.ua", українцям показали потенційних вбивць на дорогах, Геращенко опублікував список порушників. Антон Геращенко оприлюднив номерні знаки водіїв-порушників