Відомо безліч випадків, коли людина бере кредит у банку, розраховує, що поверне, та через непередбачувані обставини зробити цього не може. Щоб убезпечити себе та рідних від проблем, варто заздалегідь ознайомитися з основними правилами фінансової грамотності. Та перш за все слід пам'ятати, що "найкращий кредит це відсутність кредиту".

Основні правові аспекти кредитування:

1. Необхідно уважно читати кредитний договір. Якщо умови не зрозумілі – зверніться за юридичною консультацією до юриста, адвоката.

2. У кредитному договорі має бути чіткий розрахунок погашення кредиту. Зокрема, зазначається вид процентної ставки – фіксована (не може бути змінена банком в односторонньому порядку) або змінювана (може бути змінена банком в односторонньому порядку).

Готівка, скріншот: YouTube
Готівка, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Водночас відповідно до ст. 1056-1 Цивільного кодексу України, кредитодавець зобов’язаний письмово повідомити позичальника, а в разі збільшення процентної ставки — поручителя та інших зобов’язаних за договором осіб про зміну процентної ставки протягом 15 календарних днів, що настають за днем, з якого застосовується нова ставка. У разі незгоди позичальника зі збільшенням процентної ставки позичальник зобов’язаний погасити заборгованість за договором у повному обсязі протягом 30 календарних днів з дня отримання повідомлення про збільшення процентної ставки.

3. Коли сплачуєте кредит – уважно звіряйте рахунок, на який сплачуєте, із рахунком, зазначеним в кредитному договорі. Існують випадки, коли люди роками сплачують кредит на зовсім інший рахунок.

4. Зберігайте квитанції, які засвідчують оплату кредиту протягом 3 років. Зробіть їх копії, якщо квитанції видрукувані на папері, написи на якому зникають з часом.

5. Коли погасили кредит – обов’язково візьміть у фінансовій установі довідку про відсутність заборгованості за відповідним кредитним договором та довідку про закриття банківського рахунку.

Також корисно буде ознайомитися з Постановою Великої Палати Верховного Суду у справі № 342/180/17 про отримання кредиту шляхом підписання анкети-заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг (простішою мовою — про кредитні картки).

ПриватБанк, скріншот: YouTube
ПриватБанк, скріншот: YouTube

Якщо взяв кредит, але немає можливості повернути:

1. Зверніться до фінансової установи / банку із письмовою заявою. У заяві повідомте про настання обставин, за яких неможливо в строк погасити кредит та висловіть прохання надати кредитні канікули на кілька місяців. Кредитор може звільнити від сплати основного боргу (тіла кредиту) на кілька місяців, але ви сплачуватимете відсотки, або навпаки – за домовленістю із банком.

2. Зверніться із заявою до фінансової установи / банку про реструктуризацію заборгованості. В результаті банк може зменшити розмір обов’язкових платежів за кредитом і збільшити термін повернення.

Банкомат, скріншот: YouTube
Банкомат, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні відмовляться від паперових трудових книжок – як працюватиме електронний кабінет. Українським урядом схвалено рішення щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі

Як повідомляв портал "Знай.ua", де українці можуть отримати пенсії та допомоги — Мінфін розширив список уповноважених банків. Мінфін розширив список банків для виплати пенсій, грошових допомог та зарплат працівникам бюджетних установ

Також "Знай.ua", українцям показали потенційних вбивць на дорогах, Геращенко опублікував список порушників. Антон Геращенко оприлюднив номерні знаки водіїв-порушників