Після поновлення роботи наприкінці травня візові центри і консульства Польщі в Україні прийняли 16 тисяч прохань від наших громадян про надання їм робочих віз.

Про це повідомив посол Польщі в Україні Бартош Цихоцкі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наведу останні дані, які у мене є: з моменту відновлення роботи візових центрів і консульств ми прийняли 16 тис. прохань від українців про надання їм робочих віз. У середньому, ми зараз видаємо візу на наступний день, адже це дуже полегшений процес і пріоритетна справа", - розповів він.

За словами посла, за період карантину з Польщі повернулися близько 5% українців, а більшість залишилися на заробітках.

Бартош Цихоцкі, фото "Інтерфакс-Україна"
Бартош Цихоцкі, фото "Інтерфакс-Україна"

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

"Зараз можна і особисто прийти в консульство, але, підкреслю, тільки за робочими візами – для роботи в аграрному секторі і як водій міжнародного транспорту. Було прийнято рішення, що українцям, які залишилися в Польщі на час карантину, та у яких закінчився термін дії візи, не треба повертатися в Україну, щоб продовжити дію документів, що дозволяють проживання в Польщі, це можна буде зробити після закінчення епідемії", - зазначив Цихоцкі.

Дипломат додав, що у Польщі, був рекорд в Євросоюзі за видачу віз для українців: 60% робочих віз, які ЄС видає по всьому світу, були польськими візами в Україні.

Цихоцкі закликав українських заробітчан реєструватися в агентствах праці, купувати страховки і працювати легально.

"Звертайтеся до серйозних страховиків і до серйозних роботодавців. Адже якщо ви не зареєстровані, звичайно, у роботодавця є привілеї, більш сильна позиція, і є нечесні роботодавці, які цим користуються. Але взагалі сама статистика свідчить про те, що українці задоволені роботою в Польщі. Щорічно збільшується кількість громадян України, які у нас працюють. Я розумію, що є індивідуальні погані історії, але в цілому ситуація корисна і для нашої економіки, і для українських сімей, які долучаються до фінансових трансферів з Польщі, інших країн. Це взаємнокорисно", - резюмував посол.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ЄС передумав відкривати кордони, українці залишаться невиїзними.

Як повідомляв портал Знай.uа, країни ЄС завили без заробітчан – "Якщо українці не повернуться, буде катастрофа".

Також портал Знай.uа писав, що ЄС відкрив кордони для більш ніж 100 країн світу — у МЗС пояснили, чому Україна не потрапила в перелік.