Досвідчені городники у своєму арсеналі мають багато народних засобів від шкідників та не вдаються до хімічної обробки. Ці методи допоможуть позбутися навіть від колорадського жука на картоплі. Колорадські жуки дуже витривалі комахи — вони можуть обійтися без їжі понад 2 роки, якщо знаходяться у сплячці. Крім того, цей шкідник надзвичайно плодючий і в наших краях у нього немає навіть природних ворогів.

Як впоратися з колорадським жуком розповідає "Со вкусом". Один з ефективних методів — це опудрювання золою, яке проводять після дощу, або на ранкову росу. Для цього знадобиться 10 кг золи на 1 сотку городу. До цвітіння рослин процедуру проводять 2 рази на місяць, а після - 1. За таким же принципом готують опудрювання кукурудзяним борошном. Від вологи на листках у шлунках жучків борошно розбухає і це призводить до їх загибелі.

Колорадський жук, скріншот: YouTube
Колорадський жук, скріншот: YouTube

Відвари і настої для обприскування:

  • 1 кг свіжого листя і зелених плодів волоського горіха залийте 10 л окропу. Настоюйте під кришкою їх мінімум 5 днів. Потім процідіть і обприскайте бадилля.
  • 100 мл березового дьогтю розведіть у 10 л води. Можна не настоювати. Відразу обприскайте розчином бадилля. Цього ж тижня повторіть процедуру ще двічі.
  • 1,5 кг свіжого чистотілу повністю залийте гарячою водою. Настоюйте під кришкою 3 години. У вже трохи остиглий настій влийте 1 л 1,5%-го розчину хлористого кальцію. Процідіть суміш і обприскайте нею бадилля.
  • 300 г лушпиння цибулі залийте 10 л гарячої води. Накрийте місткість кришкою, дайте їй настоятися добу. Потім настій процідіть і також обприскайте ним листя картоплі.
  • 200 г листя та квіток кульбаби залийте 10 л води. До них додайте 200 г хвоща. Доведіть суміш до кипіння і варіть 15 хвилин. Потім дайте охолонути. Перед використанням 0,5 л відвару потрібно розвести в 10 л води.
  • 300 г гіркого полину подрібніть і засипте склянкою деревної золи. Залийте 10 л гарячої води. Дайте настоятися мінімум 3 години.
  • 100 г сухого гіркого перцю залийте 10 л води. Доведіть до кипіння і варіть 2 години. Потім дайте охолонути і додайте в відвар 40 г господарського мила.
  • 200 г часнику (головок зі стеблами) залийте 10 л води. Дайте їм настоятися добу. Після цього додайте 40 г мила, розмішайте і процідіть.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам
Показати ще

Обприскування проводять на сухе бадилля картоплі ввечері, коли вже немає сонця. В іншому випадку настої швидше втратять свої властивості. Щоб настої і відвари краще трималися на листочках, до них додають господарське мило. Використовують такі розчини протягом декількох годин після приготування.

Картопля, скріншот: YouTube
Картопля, скріншот: YouTube

Поради дачників для відлякування колорадських жуків:

  • Щоб захистити рослини від шкідників, розведіть у 10 л води стакан соняшникової олії. Таким розчином близько 3 разів потрібно обробити бадилля картоплі.
  • 30–50 г сухої гірчиці розведіть у 10 л води. Туди ж додайте 100 мл 9%-го оцту.
  • Щоб попередити появу личинок, обприскайте город таким розчином: на 10 л води розведіть 1 шматок господарського мила і банку золи (на 2 л).
  • 300 г дріжджів і стільки харчової соди на 10 л води відмінно захищають бадилля. Обприскують таким розчином двічі на тиждень.

Природна отрута від колорадських жуків:

Найпотужніша отрута для колорадських жуків міститься у них самих та їх личинках. Вручну у півлітрову банку викладіть шкідників. Потім пересипте їх у 10-літрову банку і залийте 1 л води. Закрийте капроновою кришкою і залиште приблизно на тиждень. Отрута буде готова в той момент, коли всі жуки опустяться на дно. Тоді рідину відцідіть, розбавте її 2 літрами води.

Нерозведена отрута може обпалити листя, тому дотримуйтеся пропорцій. Обробіть розчином всю ділянку. Процедуру можете повторити через тиждень або два. Під час приготування отрути та кроплення жуків рукавички і маска обов'язкові!

Корисні поради дачникам:

1. Сітка оберігає капусту від метеликів, при цьому не заважає поливу і підживленню.
2. Слимаки не люблять сіль та яєчні шкарлупки, суху гірчицю та свіжу тирсу.
3. Замість сітки на капусті можна використовувати тонкий укривний матеріал - лутрасил. Краще використовувати старий - він добре пропускає дощову воду (або випрати новий).
4. А від слимаків капусту рятує: на 0,5 відра золи + 1 пакет гірчиці +2 пакета червоного перцю +1 ст. л. солі. Все перемішати і обприскати качани і землю навколо них. Підживлювати щотижня, чергуючи золу і трав'яний настій.

Город, скріншот: YouTube
Город, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, проти шкідників та хвороб — як підживлювати рослини добривом з цибулевого лушпиння. Як приготувати безпечну альтернативу токсичним пестицидам

Як повідомляв портал "Знай.uа", бабуся буде задоволена — красиві і зручні грядки на городі своїми руками. Ваші грядки перетворяться на красиві клумби, найкращі варіанти оформлення ділянки

Також Знай.uа" писав, шкідники забудуть дорогу на ваші грядки, а врожай приємно здивує – ці секрети знає не кожен городник. Корисні поради для городників та садівників