Аґрус досить часто стає жертвою навали вогнівок, попелиці та пильщика. Для захисту від них можна використовувати зольний настій (1 кг деревної золи на три літри води).

Обробку слід проводити навесні. При необхідності обприскування повторюють після періоду цвітіння. Ще один бич аґрусу – борошниста роса, про яку сигналізують сірі плями на листках і пагонах.

Аґрус, фото з вільних джерел
Аґрус, фото з вільних джерел

Ефективним засобом для ліквідації захворювання є розчини харчової соди (5 г на літр води) і залізного купоросу (3 г на літр води). Обробку слід проводити відразу після виявлення перших ознак нальоту.

А́ґрус - вид ягідних рослин родини аґрусових. Аґрус утворює кущі висотою до 1,5 м. Стиглі ягоди — добрий десерт і сировина для виробництва мармеладу, соків, вин, начинок для цукерок тощо. В Україні аґрус розводять в усіх районах. Плодоносить на 2 - 3-й рік. Урожайність 8 - 32 кг з куща.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Аґрус, фото з вільних джерел
Аґрус, фото з вільних джерел

Історія

Дуже сподобався аґрус французьким жінкам і його стали частіше розводити в садах, а потім про його властивості дізналися і англійці. Клімат в Англії вологий, і для північної країни досить теплий, так що ягоди аґрусу стали там додавати у вазі, і за 100 років стали приблизно в 4 рази важче, і до того ж англійці активно займалися його селекцією.

У XVII столітті про аґрус дізналися німці й голландці, а потім і вся інша Європа. А от у нас аґрус став популярний набагато раніше, але Європа не звернула на це уваги: вже в XI столітті він ріс в монастирських садах, а на початку XVIII століття його розводили аристократи. У XIX столітті англійці вивели великий і солодкий аґрус. Сьогодні аґрус в наших садах не менш популярний, ніж смородина.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, проти шкідників та хвороб — як підживлювати рослини добривом з цибулевого лушпиння. Як приготувати безпечну альтернативу токсичним пестицидам

Як повідомляв портал "Знай.uа", бабуся буде задоволена — красиві і зручні грядки на городі своїми руками. Ваші грядки перетворяться на красиві клумби, найкращі варіанти оформлення ділянки

Також "Знай.uа" писав, шкідники забудуть дорогу на ваші грядки, а врожай приємно здивує – ці секрети знає не кожен городник. Корисні поради для городників та садівників