Нацбанк провів стрес-тестування для 26 українських банків, що становлять 91% всіх активів банківської системи. У підсумку можливу потребу в капіталі виявили для дев'яти банків – двох державних і сім приватних.

Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність НБУ, передає прес-служба офіційного регулятора.

"На них припадає 30% активів сектора. Серед них два державних банки з часткою 25% активів. Сукупна потреба в капіталі протягом одного року може скласти 10,3 млрд грн", - сказано в звіті.

В той же час це значно менше у порівнянні з оцінками стрес-тесту минулого року, який передбачав продовження циклу економічного зростання і показав потребу в капіталі 14,1 млрд грн, а за несприятливим сценарієм, що передбачає падіння економіки і глибоку девальвацію, – 37,4 млрд грн.

Обмін валют, скріншот з відео
Обмін валют, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Причина такої різниці в тому, що низка банків вжили заходи для підвищення стійкості після завершення попереднього стрес-тестування", - заявив регулятор.

До категорії найбільш ризикованих віднесли фінансові установи, що мають значну концентрацію корпоративних кредитів. Ще одна ризикова група – банки, які працюють у сегменті кредитування фізосіб.

Приватбанк, скріншот з відео
Приватбанк, скріншот з відео

"Особливість цієї кризи – різке зростання ризиків для банків, що активно кредитують малий і середній бізнес. У традиційних щорічних стрес-тестах не робилося припущення про значні збитки в сегменті МСБ, адже під час попередніх криз він був стійким до шоків", - вказується в звіті.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що уряд вводить дешеві кредити для українців у цьому році.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні американська валюта у 2020 році, в середньому, буде тримати відмітку в 28,85 гривень за одну американську купюру. А ось під кінець року - 29,5 гривень за долар.

Також портал Знай.ua писав, що МВФ спрогнозував реальний ВВП України на 2023-2025 роки.