В Україні запустили унікальний додаток Dashcam UA, за допомогою якого водії тепер зможуть самостійно фіксувати чужі порушення ПДР і анонімно передавати записи правоохоронцям, отримуючи за це винагороду.

Про це йдеться на сайті на сайті розробника програми.

Як відзначається, мобільний додаток Dashcam UA буде працювати за принципом відеореєстратора. Програма записує відеоролики тривалістю близько двох хвилин. Час, дата та координати GPS записи прикріплюються автоматично.

Водій, фото: Getty Images

А відтак, якщо ви стали очевидцем порушення ПДР, то досить буде голосову команду, щоб останнє відео було збережено і відправлено на сервер МВС. Там його переглянуть поліцейські і вирішать, чи дійсно було порушення закону.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Розробники запевняють, що все повністю анонімно - замість даних заявника буде номер скарги, а номери порушника будуть затерті. Так що поліцейські не зможуть на етапі первинного перегляду відеозапису визначити ні винного, ні автора відео.

Якщо ж порушення ПДР буде встановлено, то власник автомобіля автоматично отримає "лист щастя" зі штрафом. До речі, передбачається, що 20% від сплаченого штрафу будуть перераховуватися на картку автору відео з порушенням, а той вже може розпорядитися на свій розсуд - наприклад, ви зможете автоматично відправляти ці гроші на благодійність.

Поліцейський, фото з вільних джерел
Поліцейський, фото з вільних джерел

Таким чином вирішується проблема нестачі патрульних на дорогах, які фізично не встигають устежити за всіма порушеннями. А водії стануть більш акуратні, оскільки в будь-який момент їх можуть знімати інші учасники руху. Ще одна перевага цієї системи в тому, що вона не вимагає установки спецобладнання на всіх дорогах країни. З недоліків - така система не може фіксувати перевищення швидкості.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, листи автофіксації порушень ПДР відправляються колишнім власникам – як не платити штраф за іншого.

Як повідомляв портал Знай.uа, українським водіям запропонували альтернативу відеофіксації порушень ПДР.

Також портал Знай.uа писав, що в Європі виписаний найбільший у світі штраф за перевищення швидкості – покатався на мільйон.