В Україні мають намір боротися з боржниками, які не сплачують за комунальні послуги. Законопроект №3613, передбачає реструктуризацію боргів, а також посилення штрафних санкцій для українців.

Зокрема, в законі зазначено, що боржників можуть не випустити за кордон, позбавити права користуватися транспортним засобом і так далі. Також він передбачає, що на нерухомість боржника може бути накладено стягнення.

Юристи розповіли, в яких випадках українці можуть втратити свого нерухомого майна, пишуть УН.

Якщо споживач має борг по комуналці, організація-постачальник послуг може звернутися до суду. Причому таке судове засідання буде проводитися без виклику боржника. Після суду буде отримано судовий наказ.

У Франківську підвищаться тарифи за комуналку, фото: Соцпортал
У Франківську підвищаться тарифи за комуналку, фото: Соцпортал

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Далі компанія звертається до приватному або державному виконавцю, який і відкриває виконавче провадження. Виконавець може списувати кошти з рахунків боржника. Якщо таких не вистачає, "в оборот" йде цінне майно (техніка, авто).

А ось чинна редакція Закону України "Про виконавче провадження", говорить ст. 50. ч. 1, що якщо рухомого майна або грошових коштів не вистачає, то стягнення може торкнутися і об'єктів нерухомого майна.

Юристи кажуть, що в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржникові. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

Комуналка, фото: 5 канал
Комуналка, фото: 5 канал

Після цього на нерухомість може бути накладено арешт. Далі визначають вартість майна, після чого відбувається його реалізація.

При цьому стягувати нерухоме майно можуть тільки з тих боржників, сума боргу яких по виконавчому провадженню перевищує 20 мінімальних зарплат (до 1 липня 94460 грн, з 1 липня - 104760 грн).

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, депутати вигадали, як покарати за борги по комуналці – ніякої полювання і подорожей.

Як повідомляв Знай. ua, що зміниться для споживачів побутового газу з 1 липня.

Також Знай. ua писав, хто не буде платити за газ, воду та електроенергію.