Депутати внесли до парламенту новий законопроект, в якому йдеться про комунальні платежі. В тому числі там прописано посилення відповідальності за несплату комунальних послуг.

Як повідомляє Державна служба статистики, заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги на 1 травня поточного року становить 63,1 мільярда гривень.

Нещодавно депутати внесли у Верховну Раду проект закону, згідно з яким вноситься вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів за оплату житлово-комунальних послуг.

Раніше, ще в 2003 році, був прийнятий закон "Про реструктуризацію заборгованості по квартплаті, платі за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію", який діє досі.

комунальні платежі, скріншот з відео
комунальні платежі, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"В новому законопроекті є спекуляція, мовляв, після 2003 року приймався інший закон, який нібито перекреслив положення попереднього. Однак, закон від 2003 року діє. Зараз можна подати заяву постачальнику комунпослуг і просити реструктурувати заборгованість", – розповідає Олександр Сергієнко.

Автори нового законопроекту прийняли закон "Про виконавче провадження" в частині, де мова йде про аліменти після кожного слова "аліменти" поставили через кому "заборгованість фізичної особи за житлово-комунальні послуги". Таким чином прирівнявши санкції статті, які застосовуються до аліментника і боржникам.

"Враховуючи прописані в проекті санкції – це трохи занадто. Дуже багато боргів за комуналку вже накопичено. Якщо порівняти два останніх опалювальних сезони, то борги населення за житлово-комунальні послуги склали 12 мільярдів гривень", – каже економічний експерт Віктор Скаршевський.

В законопроекті, який запропонували депутати, передбачено посилення покарання для неплатників.

Українцям із заборгованістю за комуналку хочуть заборонити виїжджати за кордон, ходити на полювання, керувати автомобілем, користуватися зброєю вітчизняного виробництва і не тільки.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українці побачать нові пенсії, зарплати і субсидії вже 1 липня.

Як повідомляв Знай. ua, що зміниться для споживачів побутового газу з 1 липня.

Також Знай. ua писав, хто не буде платити за газ, воду та електроенергію.