Попри те, що навчальний рік добіг кінця, батьків чекають літні місяці, які доведеться провести з дітьми без шкіл, садків і літніх таборів. Проте не кожен знає, як організувати своє життя і уникнути батьківського вигорання, працюючи з дому або в офісі, але не маючи з ким залишити дітей.

Як пише видання "Цех", ситуація ускладнюється тим, що деякі сім'ї через пандемію втратили колишній рівень доходу і зараз не можуть дозволити собі відправити дітей на відпочинок, оплатити дитячий сад або послуги няні. Така ситуація може стати причиною серйозного стресу.

Дистанційне навчання, скріншот: YouTube
Дистанційне навчання, скріншот: YouTube

Згідно з дослідженням Американської психологічної асоціації на початку травня 46% батьків з дітьми молодше 18 років відчували вищий рівень стресу, ніж дорослі без дітей. За результатами другого опитування 3 червня вчені з'ясували, що 60% батьків шкодують, що навчальний рік закінчився, тому що "уявлення не мають, чим зайняти дитину на все літо".

Батьківське вигоряння — психологічний феномен, коли батьки знаходяться в стані загального стресу і виснаження. Воно супроводжується трьома основними симптомами:

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  • Ви відчуваєте себе настільки виснаженим, що не можете вранці встати з ліжка.
  • Ви стаєте емоційно відстороненими від своїх дітей.
  • Ви більше не отримуєте жодного задоволення від виховання.

Інгер Бернетт-Зейглер, доктор медичних наук, клінічний психолог і професор психіатрії, рекомендує батькам критично поглянути на численні вимоги: "Подумайте, що дійсно потрібно вам і вашій родині, а від яких установок ви можете відступити".

Дистанційне навчання, скріншот: YouTube
Дистанційне навчання, скріншот: YouTube

Спеціаліст по роботі з батьками Ніна Ессель рекомендує створити чітку і зрозумілу структуру дня і ввести графік як для дітей, так і для батьків. Важливо обговорити, які очікування є в обох сторін і домовитися про те, які зміни ви можете вносити, щоб не відчувати себе обмеженими. Вона пропонує розділити всю діяльність за день на три категорії: "обов'язково", "потрібно, але можна обговорити" і "бажано".

Якщо у вас є старші діти, ви можете включити їх в процес прийняття рішень, а також зробити наліпки, щоб переклеювати завдання відповідно до сімейних пріоритетів.

Доктор медичних наук Пуджа Лакшміш радить щовечора записувати в щоденник одну річ, яку ви сьогодні зробили як батько. Це допоможе вам відчути себе більш ефективним: "Змушуючи свій мозок думати навіть про найменші позитивні моменти, ви покращуєте свій психологічний стан".

Доктор Лакшміш зауважила, що батьки повинні думати не тільки про коронавірус, а й про ризики для свого психічного здоров'я: "Ми звикли ставити свої інтереси на друге місце, але не варто забувати про себе, як би це не було складно". Піклуючись про себе, ви робите внесок і в життя дитини теж.

Дитячий майданчик
Дитячий майданчик

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, школярів більше не навчатимуть так, як раніше — що зміниться в українській освіті з 1 вересня

Як повідомляв портал "Знай.ua", пробирались до Європи під покровом ночі — на кордоні з Польщею затримано групу нелегальних мігрантів

Також "Знай.ua" писав, Європа оновила список країн, яким відкриють кордони — чого чекати українцям з 1 липня. ЄС рекомендував список країн, для яких відкриє кордони з липня