Вперше за останні шість років почали опускатися зарплати українців. І за даними НБУ, у середньому заробітні плати впали навесні 2020 року на 0,5%. Проте експерти прогнозують подальше зниження доходів.

Як розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі для видання "Сегодня", зарплата в 10 400 гривень найближчим часом може знизитися до 9 500. У третьому кварталі очікується зниження заробітків в середньому ще на 1000 гривень.

Українці, фото сайт Президента
Українці, фото сайт Президента

Експерт називає наслідки коронавірусу головною причиною зубожіння. Постраждали основні галузі в Україні – сфера сервісу, громадського харчування, туризму, побутові послуги. Не варто очікувати збільшення зарплат і у сфері транспорту та виробничій сфері – там також спостерігається занепад, замовлень або немає зовсім, або дуже мало.

А от голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів україни Андрій Забловський вважає, що середня реальна заробітна плата буде на рівні 10 300-10 500 гривень.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Зарплата, фото: Уніан
Зарплата, фото: Уніан

"Зниження середньомісячної зарплати пов'язано зі збільшенням числа банкрутств підприємств, падінням доходів компаній у період карантину, зі зростаючим безробіттям, зростанням боргів по зарплаті в умовах економічної кризи", - зазначив експерт.

Крім того, є деякі передумови до того, що зарплати зможуть утриматися на нинішньому рівні і навіть трохи зрости. Фахівці називають причинами зростання підвищення соціальних стандартів, вихід з карантину, відтік заробітчан.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям підвищать прожитковий мінімум – що буде з пенсіями та зарплатами з 1 липня.

Знай.uа писав, українцям восени підвищать мінімалку - скільки докинуть до зарплат.