Починаючи із середи, 1 липня, в Україні набирає силу таке поняття як "проступок" - це нове слово для правопорушень, за які каратимуть по-новому.

Не можна не погодитися, що це слово не нове, дане поняття повинне було ввійти в ужиток юристів і правопорушників ще в 2012 році, коли в листопаді почав працювати на той момент новий Кримінально-процесуальний кодекс, куди вписали, що кримінальне правопорушення ділиться на власне злочин і проступок. Однак його час настав тільки зараз.

У зв'язку з необхідністю вносити масштабні зміни до законодавства, набрати і навчити штат дізнавачів (які повинні розслідувати проступки), введення цієї норми в 2012 році вирішили заморозити. Про це пише видання strana.ua.

Поліція, скріншот: YouTube
Поліція, скріншот: YouTube

У підсумку відстрочка вийшла значна - цілих 8 років. Лише в листопаді 2018 року Верховна Рада прийняла закон про проступки, де було прописано особливості запровадження нового виду правопорушень. Відомо, що 19 квітня минулого року документ було підписано колишнім президентом України Петром Порошенком.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Проступки повинні були запустити з 1 січня 2020 року, однак, враховуючи розбрід і хитання в розгромленій реформою Руслана Рябошапки прокуратурі, тотальну неготовність поліції та судів, нововведення вирішили відстрочити до 1 липня 2020 року. І ось тепер ця норма нарешті вступила в силу.

Поліція / фото: Инфоматор
Поліція / фото: Инфоматор

Що таке проступок?

Проступком вважаються всі склади правопорушень, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді штрафу не більше 51 тисячі гривень і не пов'язане з позбавленням волі. Сюди відноситься близько 100 складів злочинів з Кримінального кодексу. У тому числі:

- некваліфіковані крадіжки (на суму яка не перевищує значний розмір, тобто 105 100 гривень, і якщо крадіжка здійснена порушником не в складі групи),

- зберігання наркотиків без мети збуту в невеликих кількостях,

- шахрайство на суму менше 105 100 гривень,

- заподіяння легких тілесних ушкоджень,

- нанесення побоїв,

- хуліганство (не групове),

- фіктивне підприємництво, що не завдало значних збитків державі.

Проступок передбачено розслідувати максимум місяць, злочин мінімум два місяці з можливістю продовження цього строку неодноразово.

Поліція, скріншот: YouTube
Поліція, скріншот: YouTube

Дізнавачі замість слідчих

В поліції вводиться нова штатна одиниця - дізнавач, який замість слідчого розслідуватиме проступки. За підрахунками глави Нацполіції Ігоря Клименка, приступлять до роботи з 1 липня близько 37 тисяч дізнавачів. До цієї категорії планувалося перевести дільничних і набрати нових людей, але за фактом перевели в основному слідчих. Логіка спочатку була така, щоб залишилися слідчі штатні одиниці розслідували лише злочини і не відволікалися на магазинні крадіжки і тому подібні правопорушення.

За словами журналістів джерел в МВС, і зараз більшість новоспечених дізнавачів слабо розуміють, чим їм доведеться займатися з сьогоднішнього дня, однак керівництво Нацполіції і навіть генпрокурор Ірина Венедиктова вже відрапортували що до введення проступків повністю готові.

Штрафи за проступки різко зросли

З сьогоднішнього дня кардинально змінюється порядок притягнення до відповідальності порушників, наприклад, за магазинну крадіжку на суму понад 210 гривень, але меншу ніж 105 100 гривень.

Змінюється і покарання за просту крадіжку - за ч. 1 ст. 185 КК України. Раніше мінімальний штраф за кримінальну крадіжку без обтяжуючих обставин був 850 гривень. З 1 липня ця сума зросла до мінімального порогу в 17 тисяч гривень, а максимальне покарання буде становити 51 тисячу гривень. Тобто за крадіжку пляшки коньяку злодієві тепер доведеться серйозно викластися на штраф у 17 тисяч гривень.

Затримувати поліція буде мати право протягом 72 годин - якщо особа чинить опір копу, відмовляється припинити правопорушення, намагається втекти. Або на 24 години - якщо людина нетвереза і може завдати шкоду собі або оточуючим.

суд, джерело: МГ "Об'єктив"
суд, джерело: МГ "Об'єктив"

Як судитимуть за проступки

При наданні підозри у вчиненні проступку прокурор зобов'язаний прийняти такі рішення: не пізніше трьох днів направити обвинувальний акт до суду, продовжити термін дізнання на 20 днів, якщо підозрюваний не визнає провину і зібраних матеріалів не досить, або закрити кримінальне провадження якщо немає складу правопорушення. Або, при ознаках вчинення не проступку, а злочину, направити кримінальне провадження для проведення досудового провадження слідчого.

Спрощується порядок розгляд справ щодо проступків у суді. Суд, отримавши обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку, повинен протягом 5 днів призначити судовий розгляд. Якщо обвинувачений не оспорює встановлені обставини порушення і згоден з розглядом обвинувального акта за його відсутності, суд може розглянути обвинувальний акт без учасників виробництва.

У МВС вважають, що введення проступків значно розвантажить слідчих. Однак враховуючи, що в дізнавачі якраз перевели діючих слідчих, то ефект може бути зворотний. Магазинні крадіжки розслідуватимуться на ура, адже це простіше, а на тяжких і особливо тяжких злочинах буде кадровий голод.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вуличні злодії в Києві різко змінили тактику - "Приходять "Рембо" і відбивають своїх".

Як повідомляв Знай.uа у киянки вирвали з рук немовля і відвезли, жінка у розпачі - "Поліція безсила".

Знай.uа писав, квартира, документи, страх і сльози — самотні українці втрачають свої домівки назавжди, як уберегти себе і близьких від шахраїв.