Відставка глави НБУ Якова Смолія змусила українців замислитися про економічну стабільність, а також викликала занепокоєння у міжнародних партнерів України. Експерти впевнені, що поки не варто переживати, пише hromadske.

Ситуація з доларом може погіршитися, якщо незалежність Нацбанку від політиків похитнеться.

"Це загрожує підривом фінансової стабільності в країні в розпал світової кризи. Відповідно, девальвацією гривні і стрибком цін, якщо ідеї політичного контролю над НБУ і емісії грошей будуть реалізовані. Так само це зробить неможливим продовження кредитної програми з МВФ", - вважає виконавчий директор Центру економічних стратегій Гліб Вишлінський.

Однак купувати долари коштує, щоб зберегти довгострокові заощадження.

Обмін валют, фото: Знай.uа
Обмін валют, фото: Знай.uа

"Судячи з риторики Офісу президента і правлячої партії, хто б не став головою НБУ, від нього або неї будуть вимагати включати друкарський верстат, прискорити інфляцію, кредитувати неплатоспроможних та наближених до влади позичальників. Тому, я думаю, до кінця року курс буде не менше 30 гривень за долар і більше. Чи варто купувати долари? Якщо долар для вас є засобом заощаджень, тоді доводиться говорити – так. З урахуванням очікуваної девальвації гривні прибутковість річного доларового депозиту це мінімум 15-16%, тоді як гривневі депозити у великих і надійних банках принесуть прибутковість 9-12%. З метою спекуляцій долар купувати не варто – курс буде зростати поступово, а не одномоментно", - пояснив заступник директора Департаменту фінансової стабільності НБУ в 2015-2019 роках Євген Дубогриз.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

На його думку, нове керівництво Нацбанку почне стимулювати видачу кредитів, послабивши вимоги до позичальників: отримати кредит стане легше, проте це призведе до того, що багато з них не будуть повертатися.

Монети НБУ, сскриншот: YouTube
Монети НБУ, сскриншот: YouTube

При цьому грошова емісія або друк грошей призведуть до стрибка цін.

"Зараз уряд понабирало грошей, отримало транш МВФ на 2,1 мільярда доларів, транш ЄС на 500 млн євро, кредит Світового банку, тому, швидше за все, ситуація не дійде до дефолту. Але точно можна сказати, що буде прискорюватися інфляція і відбуватиметься девальвація гривні", - зазначив інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що експерт дав прогноз, що буде з іноземною валютою до кінця 2020 року і розповів про уповільнення інфляції.

Як повідомляв портал Знай.иа, в Україні американська валюта у 2020 році, в середньому, буде тримати відмітку в 28,85 гривень за одну американську купюру. А ось під кінець року - 29,5 гривень за долар.

Також портал Знай.ua писав, що МВФ спрогнозував реальний ВВП України на 2023-2025 роки. На думку фахівців, після спаду в цьому році на 8,2% і відновлення в 2021-му на 1,1% і в 2022-му на 3%, в 2023 році зростання української економіки прискориться до 3,4%, в 2024-му – до 3,8%, в 2025-му – до 4%.