Останнім часом політики вищих рангів все частіше потрапляють у гучні "ляпи". Скандальна розмова під пізнаваною назвою "корабельна сосна" голови партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка та голови президентської фракції Давида Арахамії, діалог Михеїла Саакашвілі з відомим українським підприємцем Ігорем Гуменним та висловлювання нардепа Галини Третьякової про "дітей низької якості" – лише кілька з найрезонансніших "проколів". Втім, за словами головного військового прокурора України 2014 – 2019 рр, генерал-полковника юстиції запасу, кандидата юридичних наук Анатолія Матіоса, окремої уваги заслуговує ще один епізод за участі голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії.

Давид Арахамія і Олександр Корнієнко, фото Facebook
Давид Арахамія і Олександр Корнієнко, фото Facebook

Історія зі 100 млн доларів та "дозвіл на брехню"

Одним з яскравих прикладів, що виявив всю "внутрішню суть" деяких українських політиків, за словами генерал-полковника юстиції запасу, добре видно у порівнянні з гучним пограбуванням членів Європарламенту.

Не так давно злодії скористалися відсутністю членів Європарламенту, які перебували далеко від Брюсселя через пандемію коронавірусу, і пограбували будинок. Як мінімум, у 50 членів Європарламенту, коли їх не було на місці, невідомі вкрали комп'ютери, планшети та інші предмети.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Під час проникнення грабіжників будівля Європарламенту була практично порожньою. Німецький депутат Ніко Семсротт, у якого вкрали 2 ноутбуки, назвав подію великим скандалом, який намагаються замовчати. Ми майже впевнені, що грабіжники переглянули всі наші речі, оскільки те, що сталося виглядало досить брудно. У нас таку подію не замовчали б ніколи! Я переконаний, що наші нардепи додали б до вкраденого, як мінімум, ще по 3 портсигари, 3 магнітофони, 3 шкіряні куртки…", – зазначає Анатолій Матіос.

Анатолій Матіос \\ фото з Facebook політика
Анатолій Матіос \\ фото з Facebook політика

Як підкреслив генерал-полковник юстиції запасу, історія з невідомою долею 100 млн доларів, які голова президентської фракції Давид Арахамія начебто отримав за компанію у США, викликає окремі питання.

"Пам'ятаю, як десь років 10 тому у одного нардепа, борця з корупцією, прямо з сейфу у власному робочому кабінеті по вул. Садовій біля ВР вкрали 480 тисяч доларів. Нічого не приховував, вимагав знайти...хоча знав, хто ті гроші поцупив. І аж ніхто особливо не питав, звідки у нього ті гроші у сейфі. А тут у нардепа Арахамії часто почали цікавитися, де ті 100 мільйонів доларів, які він отримав за свою нібито ІТ компанію у США, і які, начебто, мали б бути задекларовані тут в Україні?", – відзначає головний військовий прокурор України 2014 – 2019 рр.

Давид Арахамія, скрін з відео
Давид Арахамія, скрін з відео

Ще одним цікавим прикладом, за словами Анатолія Матіоса, стали висновки Олівера Халя з Університету Карнегі-Меллона, спробував зрозуміти, за яких обставин люди більш схильні терпіти політика-брехуна. З'ясувалося, що "дозвіл на брехню" надається тими, кого люди вважають "народними лідерами", які непримиренно виступають проти "еліт".

"Прихильники таких лідерів вважають, що їх брехня є ще одним доказом їх "справжності". Насправді, факторів самозасліплення людей набагато більше – їх можна перераховувати годинами. Арахамія жив у США і, сподіваюсь, він слідкує за тим що там відбувається. Як заявляв Трамп: "У наших школах, наших новинних редакціях, навіть в наших корпоративних залах засідань з'явився новий геть лівий фашизм, який вимагає абсолютної лояльності". Та от тільки у США переможуть цих ліваків, а нам треба не повторювати їхні помилки і позбавлятися таких персон", – підкреслює генерал-полковник юстиції запасу.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.