Українським вченим вдалося встановити доволі показовий взаємозв'язок: мухи дрозофіли, які можуть паруватися з великою кількістю партнерів, мають меншу тривалість життя, аніж ті, хто у контактах обмежений.

Про це розповів один з членів дослідницької команди Олександр Коляда на своїй сторінці у Facebook, а професійній аудиторії результати роботи були представлені в науковому журналі Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology.

Вчені розділили дрозофіл на декілька груп і створили їм різні умови для сексуальної поведінки:

"Довше за всіх ̶н̶о̶ ̶з̶р̶я̶ ̶живуть ті мухи, у яких ніколи не було сексу. Менше живуть ті, у кого секс був раз і кілька разів з одним і тим же партнером. І найменше живуть полігамні особини. Це вірно для самок, для самців різниці між незайманими, пробував один раз і моногамними особливо немає. Але полігамні живуть все ж менше за інших.

<...>

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Те, що акт розмноження в природі знижує тривалість життя - не новина. Тут багато причин: інфекції (так у мух теж є ЗПСШ), травматизм - можна переборщити і поламати якусь частину тіла, тонка фізіологія - наприклад зі спермою самці виділяють активні речовини, які проникають в мозок самок і регулюють роботу їх мозку і можуть бути токсичними. Ну і звичайно ж трата калорій - знести яйця з поживними речовинами це значить відняти речовини у себе.

Чому саме полігамні пари живуть менше моногамних - до кінця не зрозуміло. тут може бути причиною і травматизм і якісь біохімічні впливу різної сперми на самку. Чому самці живуть менше якщо спаровуються не з однією і тією ж, а з різними самками зрозуміло гірше. Природно статевий акт в природі не відділимо від дітонародження, і ми ніколи не знаємо що саме вивчається у самок, сам секс або витрати енергії на потомство. Але якщо ви самець мухи, то ваші втрати енергії пов'язані тільки з залицянням і зляганням.

Будь-які аналогії з людиною та іншими не-комахами тільки на ваш розсуд", - йде мова в повідомленні.

Цікаво, що дослідники з ентузіазмом поставилися до задачі, і залюбки залишалися після роботи допізна чи навіть забирали пробірки з дрозофілами додому.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Вчені розповіли, хто зможе пережити ядерну війну: список доволі короткий - лише четверо

Як повідомляв портал Знай.ua, Юпітер наблизиться до Землі на рекордно близьку відстань.