Українців хочуть позбавити "пережитку минулого" - паперових трудових книжок.

Трудові книжки хочуть"осучаснити". Для цього заплановано поступова відмова від паперових трудових книжок, а всі дані будуть вносити відразу в електронний реєстр.

Повністю перейти на електронний облік пропонується протягом п'яти років. У цей період будуть діяти як звичайні трудові книжки, так і електронний реєстр. Але в пріоритеті буде останній, а у звичайну трудову книжку інформацію пропонують вносити лише на вимогу працівника.

Трудова книжка, фото: 1news.com.ua
Трудова книжка, фото: 1news.com.ua

Однак, новий реєстр - це не просто електронна трудова книжка, кажуть експерти.

В електронний реєстр стануть вносити всі дані, що стосуються роботи - різні довідки, інформацію про преміювання, судові рішення щодо звільнення або відновленню на посаді, про заборону обіймати певні посади та ін.

Та крім робочих моментів, в реєстрі також будуть особисті дані - про освіту, сімейний стан, міграцюї українців.

"Це справжні досьє на більшу частину населення країни. Збереження такого реєстру - це питання національної безпеки. Але, як видно з проекту, особливого захисту даних не передбачено", - зазначив юрист Ростислав Кравець, президент адвокатської компанії "Кравець і партнери"

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Трудовий стаж
Трудовий стаж

Головне науково-експертне управління Ради вже розкритикувало новий законопроект.

Експертів збентежив занадто великий обсяг інформації, який хочуть вносити до нового реєстру.

Крім того, зазначається, що повноваження пенсійного фонду не передбачають забезпечення цілісності та актуалізації інформації в реєстрі.

"Відзначимо також, що частина інформації може бути конфіденційною. Її збір, зберігання і використання без згоди фізособи відповідно до статті 32 Конституції України, не допускається", - сказано у звіті по проекту.

Крім того, неясно, як такі масиви інформації (а в реєстр потраплять дані про більшу частину населення країни) збираються зберігати і захищати, наприклад, від кібератак. У проекті про це не йдеться.

Відкритим залишається питання можливості особистого контролю коректності заповнення, - вказує Головне науково-експертне управління.

Тобто, виходить, сам працівник ніяк не зможе проконтролювати - чи правильно роботодавець вніс його дані. А порушень може бути чимало.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, трудова книжка тепер нічого не гарантує — українцям пояснили, як не потрапити у халепу через стаж

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні можуть скасувати трудові книжки, а зарплати будуть нараховувати по-новому

Також Знай.ua писав, в Україні відмовляться від паперових трудових книжок – як буде працювати електронний кабінет.