СБУ затримала в Україні чоловіка, який може стати одним з ключових свідків у справі MH17. Так вважають у дослідній групі Bellingcat, яка вже кілька років займається розслідуванням катастрофи, пише "Радіо Свобода".

Служба безпеки України оприлюднила аудіозаписи розмов затриманого з двома з чотирьох обвинувачуваних у справі "Боїнга". Суд над ними почався в Нідерландах у березні цього року.

Ім'я затриманого поки що не розкривають. Залишаються в таємниці навіть місце та час обрання запобіжного заходу. Причини пояснюють коротко - таємниця слідства. У той же час в СБУ заявляють - останні шість років цей чоловік був одним з кураторів керівництва угруповання "ДНР" і позаштатним співробітником ГРУ збройних сил Росії.

збитий Росією MH17
збитий Росією MH17

"Цій людині повідомлено про підозру саме по цій кримінальній справі з розслідування катастрофи літака MH17. Він брав безпосередню участь у створенні і керівництві "розвідувального управління Донецької народної республіки", - сказав прокурор Офісу генерального прокурора Олександр Банник.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Немовля з збитого МН17, фото: Facebook Антона Геращенка
Немовля з збитого МН17, фото: Facebook Антона Геращенка

Затриманий може виявитися важливим фігурантом в розслідуванні катастрофи малайзійського "Боїнга", оскільки серед його частих співрозмовників - одразу двоє, яких слідство у Нідерландах вже висунула офіційні звинувачення у справі MH17. Перший - росіянин Сергій Дубинський, відомий також під позивним "Похмурий". Другий - Леонід Харченко, який є єдиним з чотирьох обвинувачуваних у справі MH17, українець.

Залишається, сподіватись, що свідка не віддадуть на обмін, а по максимуму витягнуть з нього всю інформацію і зроблять її надбанням усього світу, представивши суду в Гаазі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Путін готує удар по Україні з анексованого Криму - глава ВМС стривожив прогнозом

Як повідомляв Знай. ua, троє загинуло, інших поранено: бойовики накрили захисників Донбасу снайперським вогнем

Також Знай. ua писав, українські герої розбомбили російську базу та звільнили частину Донбасу – "Доставляли багато клопоту"