Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху". Його офіційною метою є посилити відповідальність водіїв, але разом з тим він значно розширює повноваження поліції.

Джерело: документи, розміщені на офіційному порталі Верховної Ради України.

По-перше, новий закон посилює відповідальності за водіння у стані алкогольного сп'яніння.

Новий законопроект не підвищує штрафи за водіння в нетверезому вигляді, але пропонує карати порушників ще й адмінарештом на 10-15 діб, а також позбавленням прав на термін від 3 до 10 років. Таке покарання передбачено за повторне порушення протягом року.

По-друге, запроваджується нова сітка штрафів. Перевищення швидкості більше ніж на 50 кілометрів на годину, згідно із законопроектом, "подорожчає" - причому дуже суттєво, майже в сім разів: з 510 гривень до 3400.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

порушення ПДР, фото з Facebook
порушення ПДР, фото з Facebook

По-третє, в законопроекті розширюються права поліціянтів. Вони матимуть право зупиняти машини і перевіряти водіїв без причини - в рамках "профілактичної перевірки".

Після зупинки правоохоронці можуть перевірити документи, автомобіль і стан водія - наприклад, вимагати здати алкотест. Відмова тягне штраф в 10 200 гривень і позбавлення прав на рік.

За побоюванням експертів, на практиці ця норма буде означати повернення поліцейських "засідок" на водіїв "у кущах з радарами". Іншою проблемою є те, що тепер правоохоронці зможуть зупиняти машини без причин і понятих.

Наразі законодавство України визначає виключний перелік підстав для зупинки автомобіля.