Рівно шість років назад в небі над Донбасом сталася трагедія, причина якої має корені в Кремлі.

17 липня 2014 року Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу Амстердам — Куала-Лумпур було збито ракетою "земля-повітря", запущеною з непідконтрольних Україні територій з російського ЗРК "Бук-М1", доставленого з РФ.

Усі 298 пасажирів та членів екіпажу загинули. Менш ніж за місяць після цього сформували Об`єднану слідчу групу (JIT) — і представники органів кримінального розшуку Нідерландів, Малайзії, Австралії, Бельгії та України розпочали розслідування.

Про те, що на сьогодні відомо про цю катастрофу і на якому етапі слідство, розповідає hromadske

Версії остаточні й альтернативні

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Навесні 2018-го Об’єднана слідча група оголосила, що малайзійський Boeing 777 над Донбасом збили з ракетної установки «Бук». Вона належала курській 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил РФ і приїхала на Донбас саме з території Росії. На судових слуханнях слідчі пояснювали, як збирали докази на користь основної версії. З того, що відомо на сьогодні, найімовірніше, усе сталося так:

Як транспортували "Бук"

23 червня конвой із 45 автівок, включно з 6 комплексами "Бук" на тягачах, залишив територію 53-ї зенітно-ракетної бригади під Курськом. Прямував до Міллерово, у бік військового аеродрому неподалік від кордону з Україною, а саме території "ДНР", обхідними дорогами: радари та фото агентства Reuters фіксують колону біля населених пунктів Старий Оскол, Олексіївка та Розсош — лише потім колона повертає на трасу М-4. До Міллерово прибуває 25 червня.

Через три тижні, в ніч на 17 липня, "Бук" потрапляє до Донецька. За кілька годин його бачать уже біля Єнакієвого на іншому тралі — вантажівці донецької компанії ОАО "Строймеханизация" марки Volvo. Супровід теж оновився: тепер це чорний Volkswagen та УАЗ. Близько 11-ї ранку за російським часом (10-та за Києвом) конвой вирушає у напрямку Тореза. У Сніжному "Бук" вивантажують та тягнуть у поле за кілька кілометрів від селища Первомайського.

За декілька годин, о 13:30 за київським часом малайзійський Боїнг злітає з термінала "Н" аеропорту "Схіпгол" неподалік Амстердаму. На борту 283 пасажири й 15 членів екіпажу.

Як сталося збиття

За двадцять хвилин до падіння МН17 на 37 кілометрів відхиляється від курсу через погані погодні умови та летить на висоті 10 050 м — мінімально допустимій над Донбасом. За хвилину літак залишає повітряний простір України — український диспетчер передає рейс під російський контроль.

О 16:20 за Москвою у Боїнг поцілила ракета з "Бука". Найбільше постраждала кабіна пілотів: через вибухову хвилю вона та частина салону бізнес-класу відірвалися. Залишки пролетіли ще 8,5 кілометрів, після чого тріснула задня частина фюзеляжу та відпав хвіст літака. Усе це сталося менш, ніж за дві хвилини. Уламки літака та рештки тіл загиблих розлетілися у радіусі понад 15 кв. км від місця катастрофи.

Рятувальників та представників місії ОБСЄ сепаратисти пустили до місця катастрофи лише на третій день після авіатрощі. На той момент "Бук" з-під Сніжного встигли через Красний Луч, Дебальцеве та Луганськ повернути до Росії.

Підозрювані й причетні

Кого зараз судять

У справі наразі четверо обвинувачених, яких JIT назвала ще у червні 2019-го. Це троє росіян та українець.

Найвідоміший фігурант — Ігор Гіркін-Стрєлков, колишній "міністр оборони так званої "ДНР", який безпосередньо контактував із керівництвом Росії. Більшість бойовиків, які мають відношення до збиття "Боїнга", були його підлеглими. У травні 2020-го Гіркін прокоментував причетність до збиття рейсу МН17 в інтерв’ю українському журналісту Дмитру Гордону, яке нідерландський суд долучив до матеріалів справи.

Інший підозрюваний, Сергій Дубинський ("Хмурий") — генерал-майор російської армії. Він очолював розвідку бойовиків. Докази вказують на те, що саме Дубинський контролював транспортування "Бука" до місця запуску та брав участь у його евакуації після збиття літака. У 2019-му Дубинський заявляв, що співпрацювати зі слідством не планує і причетність до трагедії не визнає.

Третій — Олег Пулатов ("Гюрза" або "Халіф"), підлеглий Дубинського. Він, ймовірно, охороняв "Бук" на місці запуску. Лише Пулатов представлений на суді у Нідерландах двома нідерландськими адвокатами. Це — Сабіне тен Дусхатте та Баудевейн ван Ейк.

Четвертий обвинувачений — українець Леонід Харченко ("Крот"), підлеглий Дубінського, який разом з Пулатовим міг супроводжувати "Бук" до Сніжного. Нині він знаходиться на території "ДНР". Його арештувала в Донецьку "влада ДНР" через два дні після початку суду в справі MH17 в Нідерландах. Арешт пов'язаний з іншою справою. Харченка ще в липні 2015 року оголосили в розшук в Україні, заочно звинувативши у створенні терористичної групи.

Інші причетні

Найімовірніше в ДНР зараз перебуває ще один фігурант справи про збиття Боїнга - Володимир Цемах. У вересні влада України передала його Росії у межах обміну полонених. У вересні 2019-го слідство змінило статус Цемаха зі свідка на підозрюваного (а втім, у судовому процесі, який стартує в Нідерландах, він поки не проходить як обвинувачений). Нідерланди надсилали Росії запити щодо екстрадиції Цемаха, але Москва відмовила, й Цемах повернувся на непідконтрольну частину Донеччини. Він спробував подати на Україну та Нідерланди до Європейського суду з прав людини — однак його запит відхилили.

Андрій Кунавін. 7 липня Служба безпеки України повідомила про затримання в Києві громадянина України Андрія Кунавіна - одного з колишніх "кураторів" керівників "ДНР" та позаштатного співробітника ГРУ Збройних сил Росії, причетного до збиття рейсу MH17. Затриманий брав участь у створенні "Розвідувального управління ДНР" та інших його підрозділів. В опублікованих СБУ перехоплених телефонних розмовах затриманого чути, як він спілкується з Дубинським та Харченком

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, СБУ затримала ватажка бойовиків з Донбасу, причетного до збиття "Боїнга" MH17

Як повідомляв портал Знай.ua, у ЗМІ поповзли чутки про загибель фігуранта справи МН17 Цемаха

Також Знай.ua писав, Геращенко показав найстрашніший кадр трагедії МН17