В Україні нараховують 36 тисяч зайвих вчителів і потрібно оптимізувати загальну кількість та за рахунок цього збільшити зарплату тим, хто залишиться працювати. Про це в інтерв'ю "Главком" розповів заступник міністра фінансів Роман Ермоличев.

Він стверджує, що з 90-х років кількість учнів зменшилась вдвічі, а вчителів – ні. Зараз за його твердженням в школах дуже багато пенсіонерів, тому що у них дуже маленька пенсія.

Ермоличев вважає найкращою оптимізацією української освіти звільнення педагогів похилого віку, щоб дати можливість платити молодим фахівцям більшу зарплату.

Школа, скріншот: YouTube
Школа, скріншот: YouTube

Крім того, він вважає, що потрібно оптимізувати мережу шкіл в Україні. При цьому у нього немає чіткого плану, адже кожен район і місто – специфічні.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Як там оптимізувати мережу? Там можна зробити дороги, не можна запустити шкільний автобус. А є, наприклад, Чернігівщина, де село від села розташоване на 50 км. Можна оптимізувати тут? Ти ж не будеш возити дітей за 50 км", – продовжує заступник міністра фінансів.

Роман Ермоличев каже, що з першого вересня підвищення заробітної плати вчителям не буде, оскільки в Україні бюджетний і навчальний роки не збігаються.

"Тому, відповідно, з 1 вересня нічого не зміниться: ні зарплати, ні в чому, тому що бюджет розрахований з 1 січня по 31 грудня. Якщо буде прийнято рішення про підвищення мінімальних зарплат, це буде комплексне рішення, яке торкнеться всіх бюджетників, в тому числі вчителів", – каже чиновник.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, які заходи вживаються в школах різних країн світу.

Як повідомляв Знай. ua, у Міносвіти озвучили три сценарії початку навчального року.

Також Знай. ua писав, що абітурієнти завалюють уряд скаргами.