Загадкове місце в Нижньому Єгипті, яке знаходиться між Гізою і Абусире – закритий, секретний об’єкт під назвою Завіет-ель-Еріан. У Пустельній місцевості, на заході від міста знаходиться некрополь з аналогічною назвою.

фото:likeme




У даній місцевості заборонені розкопки. Обмеження доступу до пірамід з 1964 року через те, що велика територія з 1960 року Завіет-ель-Еріан відведина під потреби військової бази. У даній місцевості знаходяться два пірамідальних комплекси й п’ять масштабних гробниць у вигляді усіченої піраміди.

фото:likeme


У 60-х роках було зроблено фотографії, на яких видно залишки приголомшливих споруд – сліди невідомої цивілізації, яка існувала на території Єгипту задовго до фараонів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

фото:likeme


Зі старовинних фото некрополя можна побачити піраміди Гізи, які стоять ніби неподалік і, разом з тим, набагато вище рівня недобудованої піраміди Завіет-ель-Еріане.Ця велична споруда знаходиться в 8 км від плато Гізи й 7 км від ступінчастої піраміди Саккари. Скільки ж пройшло тисячоліть, доки піски Сахари заносили ці споруди?

фото:likeme



У Завіет-ель-Еріане знаходяться дві піраміди.

Шарова піраміда була нібито побудована за часів III династії, цілком можливо ще царювання Хаби. У піраміді повинні були бути десь з п’ять або сім ступенів. Можливо ця піраміда була не закінченою, це видно по тому, що ніяких фрагментів облицювання виявлено не було. Коридор, має 32 бічні камери, який веде у внутрішні бічні приміщення.

Друга піраміда належала невідомому фараону. Незавершена – Північна піраміда. Ця споруда у напівзруйнованому стані. Єдине, що від неї залишилося це квадратна основа з ядром, на якому повинна була бути побудована піраміда. Недалеко в траншеї було знайдено розколотий саркофаг з рожевого граніту. Вчені припускають наявність підземних камер, але провести розкопки на цей час, не можливими, тому що, як відомо, дана територія повністю закрита для археологів упродовж півстоліття.

За даними багатьох гіпотез єгиптологів, на цей час незавершена піраміда в Завіет-ель-Еріане є пірамідою фараона на ім’я Бака.

Розмір цієї піраміди склав 200 на 180 метрів. Вхід до піраміди починається з коридору, який знижується потім йде в горизонтальну ділянку, що дає перехід в кам’яні сходи. Особливою піраміда є тим, що вона розділена на дві частини, а посередині розташований високий гладкий виступ, а потім ще один горизонтальний коридор. Заповнений котлован кам'яними блоками на глибину 4,5 метри. Знизу покладені блоки з вапняку, а зверху – гранітні блоки, кожен вагою в 9 тонн. Посеред центру лежить гранітний блок вагою 43 тонни. Нагода вивчати й розкопувати піраміду випала італійському археологові Алессандро Барсанті в 1904-1905 роках.

фото:likeme


У західній стороні похоронної камери в підлогу вмуровано порожній, гранітний саркофаг овальної форми. Саркофаг орієнтований по осі північ-південь. Довжина саркофага 3,15 метра, ширина – 2,22 метра, глибина – 1,5 метра. Зовнішня кришка має розміри 2,95 х 1,90 х 0,23 метра.

За даними Алессандро Барсанті, який замалював близько 60 написів, але археологи досі розходяться в думці, як звали фараона, який будував піраміду, і як і раніше продовжують обговорювати датування піраміди.

Свої розкопки над непідступними пірамідами Алессандро Барсанті вів до кінця свого життя, він вірив, що під підлогою похоронної камери ще є порожнечі, де і знаходиться справжня похоронна камера.Так впевнено думати йому допоміг думати випадок, який відбувся 31 березня 1905 року. Цього дня був сильний дощ і котлован заповнило водою на 3 метри, а опівночі рівень води раптово впав на 2 метри й зупинився.Саме тому Археолог вважав, що 380 м 3 води просочилися вниз, в інші приміщення, де і могла розташуватися мумія фараона.

У роки першої світової війни проведення розкопок перепинили. Смерть Барсанті у 1917 році, привела до занедбання всього великомасштабного комплексу розкопок.

Для зняття кілька сцен, у 1954 році для епічного фільму « Земля фараонів» режисера Говарда Хоукса піраміду знову розкопали й очистили від піску.Але відразу по закінченню знімання фільму піраміду знову покинули. У 1964 році на цій території розташувалася військова база, яка знаходиться там і до цього дня.



«Незавершена піраміда, яка перебуває на північ (в 1954 році, одна американська кінокомпанія очистила колодязь від тисяч тонн, щоб« крутити» тут сцени будівництва піраміди. Таким чином, вперше за багато років можна бачити і гранітні блоки, і саркофаг) складається з проходу довжиною близько 90 метрів з подвійними сходами, висіченими у скелі.

Прохід починається невеликим ухилом, потім йде горизонтально і нарешті, під крутим кутом спускається вниз, упираючись в величезний квадратний колодязь, що нагадує шахту під пірамідою Джосера.

фото:likeme


Безсумнівно, на дні цього колодязя повинна була бути гранітна усипальниця. Дотепер там лежать гранітні блоки, на деяких з них грубо написане ім’я Небкара або Ноферка. Там же стоїть чудовий саркофаг з червоного граніту. Він стоїть таким, яким його залишили тут майже п’ять тисяч і років назад. Однак і величезний колодязь, і вхідна галерея лежать просто неба: піраміда, яка повинна була їх прикрити, так і не була ніколи споруджена». Писав у своїй книзі «Загублена піраміда» єгиптолог і археолог Мухаммед Закарія Гонейм.

Хто і чому почав споруджував піраміду Завіет-ель-Еріане? Що нез'ясовані сили завадили її добудувати? Які технології використовувалися при обробці й переміщенні 9-ти й 43 тонних гранітних блоків? І який час був потрібний піскам Сахари, щоб практично приховати грандіозну споруду стародавніх лідерів?

фото:likeme


Через те, що, піраміду постійно заносить піском, похоронну камеру затоплює ґрунтовими водами, то великої надії, що її коли-небудь досліджуватимуть, вже не залишається. Але ще безліч таких не розкритих загадкових історій, особливо у стародавній історії людства.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, під Запоріжжям розкопали городище

Як повідомляв "Знай.uа" археологи виявили стародавнє місто Драконів.

Знай.uа писав, що в Україні археологи натрапили на древню могилу