Українці масово почали скаржитися на мобінг. Це поняття означає цькування на робочому місці, яка зазвичай має на меті змусити людину звільнитися.

останнім часом у реєстр судових рішень з регулярністю почали з'являтися справи, пов'язані з цькуванням і приниженням співробітників на роботі. Причому, як свідчать дані реєстру, подібні ситуації трапляються як на приватних підприємствах, так і на держслужбі.

Те, що таких випадків все більше і більше, підтверджує і адвокат Іван Ліберман. "Це відбувається повсюдно, незалежно від професії. Причому як в латентних формах, так і у відкриту. За всю мою адвокатську практику до мене на консультації приходили сотні людей з питаннями, як їм бути в разі цькування на роботі", — говорить "Вістям" Ліберман.

Фахівці з підбору персоналу стверджують, що цілі у мобінгу можуть бути зовсім різні.

"В першому варіанті людини свідомо доводять до звільнення або переведення в інший підрозділ. В моїй рекрутерської практиці був випадок: ми підбирали клієнту менеджера з реклами в досить серйозну компанію, і так вийшло, що рішення приймав власник. А коли наша кандидат вийшла на роботу, керівник підрозділу їй сказала, мовляв, "тебе взяли без мого відома, і ти в мене працювати не будеш". Далі вона влаштовувала дівчині "веселе" життя до тих пір, поки та не звільнилася", — говорить "Вістям" Пашкіна.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Проте існують випадки, коли керівники несвідомо "труять" своїх підлеглих.

"Буває, коли керівник сам по собі дуже швидкий, різкий і владний. Для нього люди — це ресурс. Такі не розуміють, що у співробітників можуть бути нервові зриви і особисті проблеми. Те, що робить такий керівник, — мобінг в чистому вигляді, хоча він і не усвідомлює цього", — розповідає "Вістям" Пашкіна.

віддалена робота, фото Pxhere
віддалена робота, фото Pxhere

Варто знати, що для того, щоб довести справи до суду, якщо ви зіткнулися з мобінгом, вам доведеться зібрати достатню доказову базу.

"Якщо людина зустрічається з тотальним юридичним і фактичним виживанням з роботи, коли в хід йде урізання премій, гонорарів тощо, то є лише один цивілізований вихід — потрібно з допомогою диктофона або відеореєстратора фіксувати всі порушення, голос, а також дії тих осіб, які здійснюють тиск, і йти в суд", — радить Ліберман.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як пережити літо з дітьми без шкіл, садків і літніх таборів, рятівні поради для батьків.

Як повідомляв Знай. ua, вчені з'ясувалися, як розлучення з коханою людиною впливає на мозок.

Також Знай. ua писав, що стресс рак простати і гормональні збої, які побочки виникають при утриманні від сексу.