Аміачну селітру, яка вибухнула у порту Бейрута, конфіскували з судна російського бізнесмена Ігоря Гречушкіна. Про це повідомляє ліванський канал LBCI за підсумками засідання Вищої ради з оборони.

Читайте Знай в Google News!

Російський бізнесмен заявив, що збанкрутував, і "фактично кинув корабель напризволяще". Вища рада оборони Лівану вважає, що вибух в порту Бейрута стався через 2 750 тонн нітрату амонію, які, ймовірно, були на цьому судні.

Вибух в Бейруті, фото: youtube
Вибух в Бейруті, фото: youtube

Селітра, яку конфіскували з судна Rhosus, зберігалася на складі на 12-му причалі порту Бейрута в очікуванні подальшої утилізації від 2014 року.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Директор порту повідомив раді, що аміачну селітру вивантажили на 12-й причал відповідно до рішення суду, і до конфіскованого вантажу не було вільного доступу.

"Факти про небезпечний вантаж, що зберігався від 2014 року, тобто шість років, ми зберемо. Я проконтролюю хід цього розслідування", - пообіцяв прем'єр-міністр Хасан Діабі.

Вибух в Бейруті, фото: youtube
Вибух в Бейруті, фото: youtube

Судно Rhosus, яке перевозило 2 750 тонн селітри з грузинського Батумі в Мозамбік, у вересні 2013 року зробило незаплановану зупинку в Бейруті через неполадки на борту.

Інспекція, яка провела обстеження Rhosus, заборонила екіпажу виводити судно з порту. Частину екіпажу ліванська влада відпустила, але залишила чотирьох моряків, яким заборонили сходити на землю до появи змінного екіпажу.

Вибух в Бейруті, фото Reuters
Вибух в Бейруті, фото Reuters

Власник судна, що проживає на Кіпрі та народився у Хабаровську (Росія) Ігор Гречушкін, за словами моряків, "фактично кинув судно" - юристи кредиторів отримали три ордери на арешт Rhosus, який працював під молдавським прапором.

Кількість загиблих в Бейруті від вибуху зросла до 100 людей і понад 4000 постраждали.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше