Пальмову олію отримують з плодів і листя олійної пальми. Продукт надзвичайно дешевий, однак дієтологи застерігають, що він досить небезпечний для організму людини. Пальмовий жир при вживанні у їжу не засвоюється повністю, а перетворюється в щось на зразок пластиліну і накопичується на стінках судин, провокуючи атеросклероз, порушення в обміні речовин і онкологію.

Читайте Знай в Google News!

Рослинний жир істотно здешевлює собівартість продукту, тому широко використовується виробниками при виготовленні молочних продуктів і в кондитерському виробництві. Як в домашніх умовах визначити якість молочних продуктів і виявити в них наявність пальмової олії, розповідає "Зі Смаком".

Сметана, скріншот: YouTube
Сметана, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Зеленський приїхав на Прикарпаття і одразу потрапив до лікарні

У Львові раптово помер легендарний лікар, який врятував тисячі життів

Прикутий до ліжка Моїсеєв став повним жебраком - друзі забули, концертів немає: що чекає на "голубую луну"

У Харкові помер легендарний колега Комаровського, діти його обожнювали

Показати ще

Пальмова олія в молочних продуктах

Сир і сметана. Оскільки молочні жири плавляться при температурі 28-32 °C, то пальмова олія залишає у роті відчуття жирної плівки. Якщо при кімнатній температурі залишити сир на тарілці і він покриється жовтою скоринкою, але при цьому не змінить ні смак, ні запах, то, найімовірніше, він пальмовий. Натуральний почне прокисати.

Морозиво. Залиште морозиво лежати просто на тарілці. Натуральний продукт стане м'яким і зберігаючи форму, розтане. А ось рослинний буде довго танути, а потім перетвориться в напівпрозору рідину. 

Сир. Твердий сир з додаванням рослинного жиру легко визначити за характерним мильним присмаком. Якщо скибочка занадто пружна і наче гумова при розжовуванні або, навпаки, кришиться при нарізці (крім пармезану), то у ньому присутня пальмова олія. На відкритому повітрі підробка швидко обвітрюється і тріскається. Фальсифікований продукт під сонячним промінням стане більш щільним, а на його поверхні проступлять краплі олії.

Вершкове масло. Підроблене масло буде в'язнути на зубах, залишаючи на язику жирний наліт. А справжнє м'яко розтане. При кімнатній температурі натуральне масло розм'якне, масло з додаванням рослинного жиру залишиться твердим. Якщо кинути шматочок вершкового масла на теплу сковороду: натуральне розтане, а на поверхні залишаться білі плівки і пластівці. Рослинне ж при плавленні перетвориться в однорідну рідину. 

Крім того, слід уважно читайте етикетку продукту. Написи "сирний продукт", "сирок", "згущене молоко", "сметанка" вже повинні насторожити, як і ціна. Натуральний і якісний товар не може коштувати занадто дешево.

Домашній сир, скріншот: YouTube
Домашній сир, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, апетитні кабачки з начинкою - рецепт фарширування для тих, хто піклується про своє здоров’я

Як повідомляв портал "Знай.uа", м'ясо, солодкий перець, помідори, картопля поєдналися у неймовірну страву – рецепт басми по-узбецьки. Узбецька національна страва, яка підкорить серце навіть найвибагливішого гурмана

Також Знай.uа" писав, абрикосове варення-п'ятихвилинка: як без зайвих зусиль заготувати вітамінний фрукт на зиму. З цим простим та швидким рецептом абрикосового варення впорається кожен охочий.