В Україні лікарі вперше виявили синдром Кавасакі - рідкісне захворювання, пов’язане з COVID-19.

Шестирічна дівчинка із Самбора Львівської області поскаржилася батькам на болі в животі. Крім того, у дитини піднялася температура і набрякли руки і ноги. Після консультацій з кількома лікарями у дівчинки запідозрили рідкісну хворобу - синдром Кавасакі. Про це повідомляє видання "Експрес".

Цікаво, що дівчинка не належить до тих, хто в групі ризику цього захворювання. Її хвороба розвивалася нетипово, оскільки синдром Кавасакі вражає дітей до п'яти років.

Через тиждень після перших симптомів дівчинка потрапила в реанімацію в Західноукраїнський дитячий медцентр. Її стан був критичним.

За словами медиків, у дівчинки були висипання на кистях і ногах, також були ознаки серцево-судинної недостатності.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Медики дізналися у батьків, що за місяць до появи цих синдромів вона хворіла ГРВІ. Тоді ПЛР-тест на коронавірус їй не робили. Але імуноферментний аналіз виявив антитіла до коронавірусної інфекції.

Коронавірус став причиною синдрому Кавасакі у шестирічної дівчинки, ілюстративне фото: РБК-Україна
Коронавірус став причиною синдрому Кавасакі у шестирічної дівчинки, ілюстративне фото: РБК-Україна

За словами імунологів, під час пандемії медики з різних країн виявляли у дітей кавасакіподібні захворювання з нетиповими синдромами.

У дівчинки діагностували педіатричний мультисистемний запальний синдром. При цьому медики кажуть, що про цей синдромі вони дізналися тільки з іноземних джерел, оскільки в Україні такі випадки ще не були описані.

Маленька пацієнтка провела в реанімації тиждень. Перші три дні були найважчими через ступінь серцево-судинної недостатності. Крім того, у дитини впав тиск, і вона відчувала себе дуже слабкою.

Але через тиждень дівчинку перевели до відділення педіатрії.

4 серпня її виписали з лікарні, але місяць лікарі проводитимуть контрольні обстеження, щоб виключити можливі ускладнення з боку серцево-судинної системи.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні різко скоротили кількість ПЛР-тестувань

Як повідомляв портал Знай.ua, МОЗ готується до другої хвилі пандемії

Також Знай.ua писав, Луцьк і Тернопіль з боєм вирвалися з "червоної зони"