З'явилася інформація, що в Україні змінюють правила і об'єднують ряд показників статистики по зараженню на covid-19. А ось регіони починаючи з четверга, 13 серпня, розподілять на нові зони за рівнем поширення вірусу.

Читайте Знай в Google News!

Дане рішення мають ухвалити на засіданні Центральної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Відповідні нововведення ініціювало Міністерство охорони здоров'я.

Глава українського МОЗ Максим Степанов в мережі Facebook пояснив деталі ініціативи і розповів, коли тепер зможуть послабити введені обмеження.

Максим Степанов, фото: 5 канал
Максим Степанов, фото: 5 канал

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Комісія ТЕБ і НС приймає рішення про встановлення рівня епідеміологічної небезпеки кожні 7 днів. Рішення щодо послаблення червоного, оранжевого і жовтого рівня не може бути розглянуто раніше, ніж через 14 днів. Адже 14 днів - максимальний інкубаційний період, а також період, за який МОЗ може чітко оцінити введені обмеження та їх ефективність для стабілізації ситуації", - йдеться в повідомленні.

Максим Степанов, скріншот: Facebook
Максим Степанов, скріншот: Facebook

Так, в міністерстві нагадали, що в Україні з 1 серпня було запроваджено "максимально збалансований карантин", коли країну "розділили" на особливі зони: зелену, жовту, помаранчеву і червону, зі своїми особливими правилами в кожній.

Лабораторія, скріншот: YouTube
Лабораторія, скріншот: YouTube

Кабмін у середу, 12 серпня, вже схвалив внесення змін до умов адаптивного карантину, і чотири показники епідемічної небезпеки (кількість заповнених ліжок, кількість випадків зараження, кількість тестувань і динаміка зростання кількості випадків) вирішили скоротити до трьох:

- заповненість ліжок;

- кількість тестувань;

- рівень захворюваності в адміністративно-територіальних одиницях.

Щодо показника заповнюваності ліжок в лікарнях у МОЗ зазначили, що якщо в області він 5 днів поспіль перевищує 50%, це сигналізує про необхідність переходу території на інший рівень небезпеки. Якщо показник по всьому регіону 5 днів перевищує 50%, то вся область переходить на помаранчевий рівень епідемічної небезпеки; якщо цей показник перевищує 75%, то вся область переходить на червоний рівень.

Щодо показника кількості тестувань: середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА має становити не менше 24 тестувань на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів.

"Цей показник визначається для кожної області та регіону, тому що не в кожному районі чи місті є відповідна лабораторія. У той же час він є найважливішим", - йдеться в повідомленні.

Щодо показника захворюваності за 14 днів на 100 тисяч населення: базовий рівень становить 40 нових хворих за 14 днів на 100 тисяч населення. Якщо показник його перевищує, то регіон переходить на наступний рівень небезпеки в залежності від епідеміологічної ситуації.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, у лікарні на Буковині медсестер залишили без "ковідної" надбавки - головлікар знайшов відмовку.

Як повідомляв Знай.uа, у Львові лікарню спіймали на "кишенькових" тарифах, ані квитанції, ані чека - "1200 гривень за три хвилини".

Знай.uа писав, МОЗ змінює критерії визначення зон карантину: що слід знати українцям.