У мережі з'явилися вельми цікаві знімки, старі, навіть можна сказати старовинні фотографії Покровської церкви в місті Ромни (Полтавська область). Цікаво те, що церкву збудував у 1764-1770 роках останній кошовий Запорозької Січі Петро Калнишевський та член старшини Давид Чорний.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу SavePoltava.

Про те, що дану споруду дійсно будували за наказом Петра Калнишевського свідчить різьблений напис на перекладині західних дверей. Так, на початку ХХ ст. поруч побудували кам'яну церкву, а дерев'яна підлягала знесенню. Археолог Микола Макаренко опублікував статтю про Покровську церкву і пам'ятник вирішили зберегти.

Церква Петра Калнишевського, фото: SavePoltava
Церква Петра Калнишевського, фото: SavePoltava

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Ще в 1908 році Покровську церкву розібрали, перевезли з Ромен до Полтави і зібрали на новому місці. Церква стояла в межах садиби резиденції архієпископа, на розі вул. Архієрейської та Монастирської. Це був перший в Україні приклад наукової музеєфікації пам'ятки народної архітектури. У храмі діяла Українська автокефальна православна церква. Сам храм, на жаль, згорів в 1943 році.

Церква Петра Калнишевського, фото: SavePoltava
Церква Петра Калнишевського, фото: SavePoltava

Церква Петра Калнишевського, фото: SavePoltava
Церква Петра Калнишевського, фото: SavePoltava

Варто також нагадати нашим читачам, що під час розкопках стародавнього поселення поблизу міста Гуаньхань, розташованого в китайській провінції Сичуань, серед іншого, було виявлено глиняну фігурку, яка дуже нагадує антагоніста з популярної мобільної гри "Angry Birds".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, привіт з майбутнього: археологи відкопали свиню з "Angry Birds" віком понад 3 тисячі років.

Як повідомляв Знай.uа, жорстокість в Білорусі змусила здригнутися ПЦУ, українців закликали допомогти молитвою.

Знай.uа писав, у Єгипті знайшли артефакти часів фараона Рамзеса II - таємничі ієрогліфи і зображення богів.