Psiphon став найпопулярнішим сервісом для обходу білоруських блокувань Інтернету. Він розроблений в Університеті Торонто спеціально для підтримки жителів країн з інтернет-цензурою. Сервіс здатний обійти блокування в Китаї, ним користуються 20 млн осіб на місяць.

Читайте Знай в Google News!

Після голосування за вибори президента в Білорусії 9 серпня почалися серйозні проблеми з Інтернетом, які тривали три дні. Соцмережі, месенджери, пошуковики та інші сервіси, в тому числі для бізнесу, не працювали без проксі і VPN. До 8 серпня Psiphon у країні майже не користувалися, пише VC.ru.

Протести у Білорусі, фото: youtube
Протести у Білорусі, фото: youtube

Сервіс Psiphon у 2006 році запустила група дослідників з Університету Торонто під керівництвом Майкла Халла. Творці відразу заявили, що сервіс призначений для обходу блокування Інтернету в країнах з цензурою, а основною аудиторією Psiphon стали користувачі з Ірану і Китаю. Psiphon активно користуються в кризові моменти, коли уряди країн починають блокувати інтернет.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

"Сьогодні програмою щодня користуються від 5 млн до 6 млн осіб в Іраку, Сирії, Туреччині, Судані, Уганді, Бразилії та В'єтнамі. Практично всюди На Середньому Сході і в Північній Африці є форма фільтрації, будь то блокування сайтів, платформ для спілкування, Skype або іншого голосового зв'язку.",- сказав Майкл Халл в розмові з OneZero в грудні 2019 року. Майкл Халл

Сервіс здатний обійти "великий китайський файрволл": в 2018 році додаток порекомендувала BBC, а в 2019 році видання The Intercept випустило новинний додаток на базі Psiphon. Psiphon дає користувачеві доступ в Інтернет через проксі-сервер в іншій країні і автоматично змінює сервер, якщо попередній більше недоступний. Зараз компанія використовує 3500 серверів одночасно, розповів Халл DW.

Робота за комп'ютером, фото: pixabay.com
Робота за комп'ютером, фото: pixabay.com

За кілька днів Білорусь стала лідером з використання Psiphon: до 8 серпня сервіс бачив нуль підключень з країни, але 9 серпня число з'єднань зросло до 740 тисяч, а 11 серпня досягло 10,67 млн, свідчать власні дані компанії. Це більше, ніж в Ірані та Саудівській Аравії.

На 12 серпня Psiphon-найпопулярніший безкоштовний додаток для iOS в Білорусії за даними аналітичної платформи App Annie. Серед Android-додатків Psiphon-другий і поступається тільки VPN-сервісу TunnelBear. Популярність Psiphon також пояснюється доступністю і простотою у використанні.

Додатки Psiphon умовно-безкоштовні: в них є реклама і обмеження швидкості в 2 Мб/сек. Зняти обмеження і відключити рекламу можна за підписку або абонемент. Головне джерело фінансування проекту-Американський Фонд відкритих технологій (OTF). Це некомерційна організація, яка підтримує проєкти і технології розвитку вільного інтернету.

Робота за комп'ютером, фото: pixabay.com
Робота за комп'ютером, фото: pixabay.com

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Кондратюк дав характеристику "новим обличчям" з команди Зеленського: "Вчитися треба після, а не до?"

Як повідомляв портал "Знай.ua", Лесєв передбачив долю Лукашенка не залежно від результатів виборів: "Йому все одно ж*па"

Також "Знай.ua" писав, що МЗС після затримання українців у Мінську закликало утриматися від поїздок до Білорусі: "Дещо запізнилися"