Наступного тижня зростання долара до 30 гривень ніхто не чекає – передбачається, що це відбудеться не раніше жовтня-листопада. Але фінансисти вже обговорюють нерадісні перспективи на майбутнє на тлі страйків підприємств у Білорусі, пише "Страна".

Читайте Знай в Google News!

"Поки для девальвації гривні немає об'єктивних передумов, адже бізнес платить податки і продає валютну виручку. Однак ми чуємо тривожні новини про наших сусідів, а саме про страйк на білоруському Мозирському нафтопереробному заводі. Саме з цього НПЗ приходить значна частина бензину і дизеля для українських заправок. Є побоювання, що зупинка відвантажень з цього підприємства може підштовхнути наверх ціни на нафтопродукти, що позначиться на наших споживачах (населенні та бізнесі), та й на попиті на долар теж – його буде потрібно більше для імпорту", - зазначив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

курс валют, фото Pxhere
курс валют, фото Pxhere

Також відкрита тема купівлі долара під виплату дивідендів іноземними банками: у серпні великих придбань чекають від Сітібанку та ІНГ Банку, а у вересні – від Райффайзен Банку Аваль.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Крім того, 18 серпня Мінфін заявив розміщення чотирьох випусків держоблігацій, один з яких доларовий:

- 6-місячний у гривні;

- 12-місячний у гривні;

- 2-річний у гривні;

- 8-місячний у доларі.

"Думаю, що уряд постарається залучити побільше гривні і долара, щоб перекрити великі виплати за держборгом, які чекають наступного тижня", - сказав Невмержицький.

Обмін валют, фото Facebook НБУ
Обмін валют, фото Facebook НБУ

У Кабміну два платіжних дні:

- 19 серпня платить 15,8 млрд грн з погашення гривневих ОВДП + 1,3 млрд грн відсотків (купон);

- 20 серпня – погашення $156 млн за валютними ОВДП + $3 млн відсотків (купон).

Фінансисти не знають, яку частину з цих коштів отримають іноземці, які люблять виводити капітали з ОВДП. Тому очікують подорожчання долара 20-21 серпня.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, за оцінками провідних світових банків у 2021 році очікується падіння курсу долара на світових ринках.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні американська валюта в 2020 році, в середньому, буде тримати позначку в 28,85 гривень за одну американську купюру. А ось під кінець року – 29,5 гривень за долар.

Також портал Знай.uа писав, що МВФ спрогнозував реальний ВВП України на 2023-2025 роки.