Найманців російської ПВК Вагнера, затриманих в Білорусі, насправді планувала затримати СБУ України за підсумками масштабної спецоперації. Проте її зірвали дії Офісу президента.

Про це в Facebook написав головний редактор censoru.net Юрій Бутусов.

Понад рік тому Україна розпочала операцію з розшуку та затримання 28 терористів, які проживають в РФ, з метою забезпечити правосуддя і поповнити "обмінний фонд" для проведення обміну полоненими, який блокує Росія. Це і є ті самі "вагнеровці" яких затримали в Білорусі і передали Росії, стверджує Бутусов.

Журналіст зазначає, що президент Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнеровців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

"Служба безпеки України зобов'язана відкрити розслідування за статтею державна зрада, а Верховна Рада зобов'язана створити слідчу комісію з перевірки причетності президента Володимира Зеленського та його найближчого оточення до витоку інформації, до зриву секретної операції СБУ і ГУР МО із затримання терористів в Білорусі. Але в скандалі виявилося замішане вище керівництво країни", - пише Бутусов.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Бутусов підкреслив, що начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба, який зажадав перевірити на поліграфі главу Офісу президента Андрія Єрмака і першого заступника секретаря РНБО Руслана Демченка, відразу після своєї заяви був звільнений указом Зеленського.

"Таким чином, президент України цим звільненням приховав високопосадовців від проходження перевірки і кримінальної справи", - сказано в публікації.

Бутусов також поясним, що було метою зірваної операції українських спецслужб.

"Більше року тому була розпочата операція з розшуку та затримання 28 терористів, які проживають в РФ, з метою забезпечити правосуддя і поповнити "обмінний фонд" для проведення обміну полоненими, який блокує Росія ... Групу в ЗМІ назвали "вагнеровці", але до реального "Вагнера" більшість з них не належали. Вони були найманцями, яким все одно за кого воювати. В ході вербування найманців вони дали докладні свідчення на відео про свої злочини на території України - вони хвалилися, думаючи, що показують рівень своєї "кваліфікації", - пише Бутусов.

Українські спецслужби виявили терористів. Потім запропонували їм вигідну роботу від імені російської приватної військової компанії "МАР", створеної в 2014-му в Санкт-Петербурзі для вербування найманців для війни проти України, але закритої засновниками в 2018-му році. Робота - охорона нафтових вишок в Венесуелі, звідки терористам надійшло запрошення. Набрали групу з 33 осіб (крім 28 терористів були і випадкові люди). Згідно з планом, водій Геннадій Кумпан мав перевезти всю групу 24 липня через Москву просто в Мінський аеропорт, не затримуючись у Білорусі ні на одну годину, звідки вони повинні були 25 липня вилетіти рейсом Мінськ - Стамбул в Туреччину.

Літак з певних причин приземлився б в Україні, терористи були б затримані, а пасажири і екіпаж змогли б швидко продовжити політ.

Однак операція провалилася - стався навмисний витік інформації, з метою привернути увагу спецслужб Білорусі до терористів, щоб спровокувати їх затримання і розшифровку цілей їхнього польоту.

"Витік інформації стався з України, і найбільш імовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з Росією ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску", - йдеться в публікації.

Предательство на самом верху: президент Зеленский уволил начальника ГУР МО Бурбу за требование расследовать провал...

Geplaatst door Юрий Бутусов op Dinsdag 18 augustus 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, бойовики Вагнера, затримані в Білорусі, воювали проти України

Як повідомляв портал Знай.ua, Лукашенко відправив "вагнерівців" Путіну

Також Знай.ua писав, ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін вимагав передати затриманих у Білорусі "вагнерівців" Україні.