Новини ЗМІ про те, що українські спецслужби нібито готували масштабну операцію із затримання найманців ПВК "Вагнера", для чого виманили їх до Білорусі, – є спецоперацією російських спецслужб.

Читайте Знай в Google News!

Про це заявив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, передає Укрінформ.

"Достатня кількість фактів свідчить про те, що це спецоперація російських спецслужб. По-перше, десятки людей з досвідом бойових дій у гібридних конфліктах в різних країнах, в тому числі на Донбасі, з'явилися в столиці Білорусі прямо напередодні доленосних президентських виборів.

По-друге, тільки недосвідчена людина може повірити в казку, ніби цих "наївних" бойовиків могли обманом затягнути в Мінськ.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Всі ці т.зв. "приватні" військові компанії працюють у прямому підпорядкуванні російських силових структур і ніколи не діють без їх дозволу або координації. Навіть якщо виконують "приватні" замовлення.

Затримання членів ПВК "Вагнер", скріншот: YouTube
Затримання членів ПВК "Вагнер", скріншот: YouTube

По-третє, дуже детальну фейкову версію про нібито причетність СБУ до появи "вагнерівців" у Мінську опублікували російські спецслужби в російському виданні "Комсомольська правда" 6 серпня. Тобто вже через тиждень після затримання бойовиків білоруськими силовиками і публічних звинувачень на адресу Росії з боку білоруської влади у втручанні у внутрішні справи Білорусі і спроби вплинути на результати виборів.

По-четверте, паралельно цю версію стали підтримувати в українському публічному просторі деякі політологи і соціальні мережі, які можна впевнено називати проросійськими", – пояснив Буданов.

За його словами, такі операції готують заздалегідь і детально опрацьовують легенду прикриття. Тому передбачається, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ.

Буданов підкреслив, що найманці в Мінську переслідували відразу кілька завдань.

"Перше: психологічний тиск на білоруську владу. Спровокувати на більш жорсткі дії проти протестувальників. Друге: покласти відповідальність на Україну і погіршити українсько-білоруські відносини. Третє: змусити спиратися на російську підтримку. Приблизно так само було і з колишнім українським президентом Януковичем", - підсумував глава ГУР МОУ.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, передані Росії в обхід України "вагнерівці" вперше відкрили рот: "Ми вільні люди..."

Як повідомляв портал Знай.uа, Лариса Ніцой накинулася на Турчинова і "мудрих" українців: "Нас поливали отрутою".

Також портал Знай.uа писав, що Офіс президента України Володимира Зеленського опублікував відповідь на звинувачення Олександра Лукашенка.